ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΔΕΥΤΕΡΑ
24
ΙΟΥΝΙΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

<συνέχεια από την 1η σελίδα>

ΑΘΗΝΑ, 24.- Στις πιο λαμπρές σελίδες της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδος πέρασε από τα ξημερώματα της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Ο λαοπρόβλητος ηγέτης πέρασε στην αθανασία και στην ιστορία.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές συζητούσε μαζί με τους στενούς συνεργάτες κ. Τηλέμαχο Χυτήρη και Νίκο Αθανασάκη για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και ιδιαίτερα για τις εξελίξεις που δρομολογεί το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Οι τρεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ, κάθησαν στο τραπέζι για να δειπνήσουν και παράλληλα προετοίμαζαν τον χαιρετισμό του Ανδρέα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ίσως λένε πολλοί, ήταν και το μοιραίο του λάθος. Δηλαδή επέμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή να φύγει από τη ζωή ως μάχιμος πολιτικός. Δεν ήθελε με τίποτε να αποσυρθεί και στην κρίσιμη αυτή στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, που είναι το τέταρτο συνέδριο του κόμματος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 12.30 αποφάσισε να εγκαταλείψει την ομήγυρη και να αποσυρθεί στο δωμάτιό του, για να αναπαυθεί. Μέχρι εκείνη την ώρα κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις των επόμενων ωρών. Κανένας από τους συνδαιτυμόνες του κ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δύο ώρες αργότερα ο μεγάλος λαϊκός ηγέτης ο οποίος ανέδειξε τις λαϊκές και "μέσες" δυνάμεις της χώρας μας δεν θα υπήρχε πλέον.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέβηκε στο δωμάτιό του, γύρω στις 12.30 και οι κ.κ. Αθανασάκης, Χυτήρης και Λιάνη - Παπανδρέου συνέχισαν να συζητούν.

Στη 1 η ώρα η προσωπική νοσοκόμα ανάπαυσης του κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε αναστατωμένη. Διέκοψε τη συζήτηση των τριών, λέγοντας ότι ο πρόεδρος δεν είναι καλά. Ανήσυχοι η κ. Παπανδρέου και ο κ. Χυτήρης ρώτησαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και αν έπρεπε να ειδοποιήσουν τους θεράποντες ιατρούς του κ. Παπανδρέου. Η νοσοκόμος απάντησε ότι ο πρόεδρος παρουσιάζει ταχυπαλμία και έχει μια σχετική δυσκολία στην αναπνοή.

Αμέσως ο κ. Χυτήρης πήρε στο τηλέφωνο τον προσωπικό γιατρό και πρώην υπουργό Υγείας τον κ. Δημήτρη Κρεμαστινό και τον καρδιολόγο Αίαντα Αντωνιάδη του Ωνασείου.

Η κ. Λιάνη - Παπανδρέου έσπευσε να βρεθεί κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, που έδινε μια ακόμη μάχη για τη ζωή.

Ο γιατρός υπηρεσίας που βρισκόταν το σπίτι του κ. Παπανδρέου, άρχισε αμέσως να παρέχει υποστήριξη στον κ. Παπανδρέου. Ομως δεν ήταν αποτελεσματικός. Οσοι βρέθηκαν στο σπίτι ένοιωσαν από τις πρώτες κιόλας στιγμές ότι το τέλος ήταν πάρα πολύ κοντά και πολύ δύσκολα αυτή τη φορά ο Ανδρέας Παπανδρέου θα μπορούσε να ξεπεράσει τη μεγάλη κρίση.

Λίγες στιγμές, αργότερα, με μεγάλη ταχύτητα, ένα μαύρο αυτοκίνητο έφτανε στην οδό Αγράμπελης. Ηταν ο κ. Δ. Κρεμαστινός. Και λίγο πιο πίσω, σ' ένα άλλο αυτοκίνητο ο κ. Αίαντας Αντωνιάδης.

Οι δύο γιατροί κατέβαλαν προσπάθειες να τον υποστηρίξουν. Λίγες στιγμές, αργότερα, ο Δημήτρης Κρεμαστινός έβγαινε έξω, φανερά απογοητευμένος, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πάρα πολύ λίγες ελπίδες να ξεπεράσει τη νέα κρίση.

Και πραγματικά στις 2.30 το πρωί ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε την τελευταία του πνοή. Θρήνος και οδυρμός στην οδό Αγράμπελης, καθώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν αυτές τις τελευταίες στιγμές μαζί του ήταν στενοί του συνεργάτες, ήταν πάρα πολλά χρόνια μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και κυριολεκτικά τον λάτρευαν.

Αμέσως μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου άρχισε ένας μαραθώνιος από τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκείνες τις στιγμές κοντά του για να ειδοποιηθεί ο πρωθυπουργός, αλλά και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης και από εκεί και πέρα ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, καθώς η είδηση αυτή τη φορά δεν μεταδόθηκε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και βεβαίως ούτε από τις εφημερίδες, αλλά κυριολεκτικά πήγε από στόμα σε στόμα.

Με τιμές αρχηγού κράτους

Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα κηδευθεί την Τετάρτη από το πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας και μέχρι τότε εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα, στην ιερά μητρόπολη των Αθηνών. Η κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία και αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο έχει να συμβεί στη χώρα μας από το 1964, όταν είχε πεθάνει ο βασιλιάς Παύλος.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησε και ο μαραθώνιος των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο που διέκοπταν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν τη θλιβερή είδηση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπάρχει πια. Ακόμη και το παγκοσμίου λήψεως αμερικανικό δίκτυο CNN διέκοψε το πρόγραμμά του και δεν έδωσε μόνο την είδηση του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, ως πρώτη είδηση, αλλά διέκοψε το πρόγραμμά του και αναμετέδιδε, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ένα αφιέρωμα για τη ζωή και το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η θλίψη και η συντριβή το πρωί της Κυριακής ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων των ανθρώπων, επωνύμων και ανωνύμων που έσπευσαν αρχικά στην κατοικία του τέως πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός του.

Πλήθος ανωνύμων οπαδών του ΠΑΣΟΚ αλλά και επώνυμοι βουλευτές και στελέχη του Κινήματος, βρέθηκαν πριν ξημερώσει στην οδό Αγράμπελης για να τιμήσουν το μεγάλο ηγέτη. Πλήθος ανθρώπων αισθάνθηκε την ανάγκη να βρεθούν κοντά στο νεκρό, που για δεκαετίες ολόκληρες, εν ζωή, λάτρεψαν και στήριξαν στις πολιτικές του επιλογές.

Τα παιδιά του

Μόλις εμφανίστηκε η επιπλοκή στην υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου στη 1.30 ειδοποιήθηκαν και τα παιδιά του, που έφτασαν αμέσως στην Εκάλη. Ακόμη πολλά στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τους κ.κ. Γεράσιμο Αρσένη, Ακη Τσοχατζόπουλο, Κώστα Σκανδαλίδη, Αντώνη Λιβάνη, Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, Νίκο Κουρή, Γιάννη Κατσιμπάρδη, Γιώργο Δασκαλάκη, Νόρα Κατσέλη, Γιάννη Καψή, Γιώργο Χαραλάμπους, Γιώργο Κατσιφάρα και άλλους, έσπευσαν και αυτοί στην Εκάλη. Εμφανώς συγκινημένοι οι περισσότεροι περνούσαν αμίλητοι κάτω από τα φώτα των τηλεοράσεων την πύλη της βίλας της οδού Αγράμπελης.

Γύρο στις 6.30 το πρωί εμφανίστηκε το αυτοκίνητο που μετέφερε τη σορό του Ανδρέα Παπανδρέου στο Λαϊκό νοσοκομείο και στη συνέχεια στο παρεκκλήσι της μητρόπολης των Αθηνών, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Στις 7.15 η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου βγήκε για τελευταία φορά από την πόρτα της κατοικίας του με κατεύθυνση το Λαϊκό νοσοκομείο, όπου έγινε η απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις νεκροτομή. Η νεκροφόρα περιστοιχίσθηκε από τους εκατοντάδες φίλους του εκλιπόντος οι οποίοι ήθελαν έστω και την τελευταία στιγμή να αγγίξουν το μεγάλο ηγέτη και το ύστατο χαίρε στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Με τη βοήθεια των ανδρών της προσωπικής φρουράς του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και των αστυνομικών, η νεκροφόρα μπόρεσε να ξεκινήσει και με συνοδεία μοτοσικλετών της αστυνομίας και της Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου να φτάσει στο Λαϊκό νοσοκομείο, όπου επίσης υπήρχαν συγκεντρωμένα πλήθη, για να γίνει η νεκροψία.

Οι συγκεντρωμένοι φίλοι του ΠΑΣΟΚ είχαν προκαλέσει κυριολεκτικά το αδιαχώρητο έξω από το νοσοκομείο. Είχαν σκαρφαλώσει στα κάγκελα του περίβολου και με δάκρυα στα μάτια, συντετριμένοι περίμεναν να τελειώσει η μακάβρια διαδικασία για να φύγει και πάλι η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου με κατεύθυνση αυτή τη φορά τη Μητρόπολη. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής όσοι είχαν πληροφορηθεί την πορεία από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα είχαν βγει στο δρόμο περιμένοντας και αυτοί με τη σειρά τους να χαιρετίσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Επίσης, η ίδια σκηνή εκτυλισσόταν και στη μητρόπολη των Αθηνών όπου πλήθος φίλων του ΠΑΣΟΚ είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν το ύστατο χαίρε στον Ανδρέα Παπανδρέου και από τις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής ανήκει πλέον στην ελληνική ιστορία.


[Πρώτη Σελίδα]