ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΣΑΒΒΑΤΟ
15
ΙΟΥΝΙΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σημίτη στους ξένους ηγέτες
ΩΣ ΕΔΩ!
Φρένο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ

<συνέχεια από την 1η σελίδα>

ΑΘΗΝΑ, 15.- Στην αντεπίθεση περνά η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξουδετερώσει την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ηδη χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με επιστολή του στους προέδρους ΗΠΑ και Ρωσίας και τους διεθνείς οργανισμούς καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ειρήνη στην περιοχή.

Στην επιστολή του ο κ. Σημίτης καταγγέλλει επίσης την Αγκυρα ότι έφθανε στο σημείο να αμφισβητεί όλα τα νησιά γύρω από την Κρήτη, χαρακτηρίζει "εξωφρενική" την αμφισβήτηση της Γαύδου και των άλλων νησιών και καλεί τους εταίρους να εγκαταλείψουν την τακτική των "ίσων αποστάσεων" απέναντι στη χώρα μας και στην Τουρκία.

Η επιστολή

Η επιστολή του κ. Σημίτη για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η οποία απεστάλη στους ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής κ. Σαντέρ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χενς, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, τον πρόεδρο της Ρωσίας Μπ. Γέλτσιν, τον γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπ. Γκάλι και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Χ. Σολάνα, έχει ως εξής:

"Θα επιθυμούσα να σας κάνω γνωστές τις σκέψεις μου σχετικά με τις ακόλουθες εξελίξεις, που σημειώθηκαν πρόσφατα και αποτελούν αιτία βαθιάς ανησυχίας για τη χώρα μου.

"Κατά τον σχεδιασμό της νατοϊκής άσκησης "Dynamic Mix", ο εκπρόσωπος του τουρκικού γενικού επιτελείου υπέβαλε μια δήλωση (παράρτημα 1), σύμφωνα με την οποία η Τουρκία ήταν αντίθετη να συμπεριληφθεί στην άσκηση η ελληνική νήσος Γαύδος, που βρίσκεται νοτιοδυτικώς της Κρήτης, "λόγω του αμφισβητούμενου καθεστώτος κυριότητας". Η εξωφρενική αυτή τουρκική δήλωση συνοδεύθηκε περαιτέρω από το πρόσθετο αίτημα προς τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ να "μην χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις της άσκησης άλλα νησιά και (ή) βραχονησίδες που περιβάλλουν την Κρήτη" λόγω της αμφισβήτησης σχετικά με την ελληνική κυριαρχία επ' αυτών. Κατά τις ημέρες που ακολούθησαν, οι ισχυρισμοί αυτοί υιοθετήθηκαν και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γιλμάζ.

"Είναι, βεβαίως, γενικά γνωστό ότι η Τουρκία αμφισβητεί μονίμως μία σειρά θαλασσίων και εναέριων ζωνών στο Αιγαίο καθώς και την κυριαρχία ή τον έλεγχο που ασκεί η Ελλάδα επ' αυτών. Ομως για πρώτη φορά, εφέτος, άρχισε να αμφισβητεί και ελληνικό χερσαίο έδαφος (νησιωτικό) στο Αιγαίο και κατά συνέπεια και τα υφιστάμενα μεταξύ των δύο κρατών σύνορα. Επειτα από την κρίση στα Υμια, η οποία οδήγησε τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου, η Τουρκία υπό την κα Τσιλέρ, διεύρυνε τις διεκδικήσεις της σε 3.000 νησιά, νησίδες ή βράχους, φθάνοντας σε τέτοιο μάλιστα σημείο πρόκλησης, ώστε να υποστηρίζει ότι οιαδήποτε απόπειρα της Ελλάδας "να αμφισβητήσει την τουρκική κυριαρχία επί των νησιών αυτών" θα αποτελούσε αιτία πολέμου.

"Η έγερση νέων διεκδικήσεων συνεχίσθηκε και κατά την πρωθυπουργία του κ. Γιλμάζ ο οποίος, υπερακοντίζοντας την κα Τσιλέρ, αμφισβήτησε αυτή καθ' εαυτήν τη συνθήκη της Λωζάνης.

"Η ανωτέρω συνθήκη αποτελεί από νομική άποψη, τον ακρογωνιαίο λίθο του εδαφικού καθεστώτος μεταξύ της Τουρκίας και των γειτονικών της χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά πάροδο 70 (εβδομήντα) ετών από τη θέση σε ισχύ της συνθήκης αυτής και παρά την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη εφαρμογή της. Η Τουρκία προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η συνθήκη περιέχει ορισμένα "κενά", τα οποία συνεπάγονται "γκρίζες ζώνες" κυριαρχίας στο Αιγαίο. Σημειωτέον ότι η συνθήκη της Λωζάνης ρητώς προβλέπει ότι η τουρκική κυριαρχία στο Αιγαίο περιορίζεται σ' εκείνα τα νησιά, τα οποία ευρίσκονται εντός τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές καθώς και στην Ιμβρο, στην Τένεδο και στο σύμπλεγμα των Λαγουσών (άρθρα 6 και 12). Στην ίδια συνθήκη η Τουρκία παραιτείται ρητώς όλων των δικαιωμάτων και τίτλων της σε όλα τα εδάφη και νησιά πέραν του ορίου των τριών μιλίων, με την εξαίρεση εκείνων που ονομαστικώς μνημονεύονται στη συνθήκη.

"Το πλέον πρόσφατο συμβάν, δηλαδή η διεκδίκηση σχετικά με την Γαύδο, η οποία πρέπεινα τονισθεί ότι είναι ένα κατοικημένο ελληνικό νησί, καθώς και σχετικά με άλλους νησιωτικούς σχηματισμούς γύρω από την Κρήτη, ολοκληρώνει, μέχρι στιγμής, την καινοφανή τουρκική πολιτική συνολικής αμφισβήτησης του εδαφικού καθεστώτος, στο Αιγαίο. Αυτή δε τη φορά, αμφισβητούνται νησιωτικοί σχηματισμοί, οι οποίοι ευρίσκονται εκατοντάδες μίλια από τις τουρκικές ακτές και των οποίων το νομικό καθεστώς τους ως ελληνικού εδάφους καθορίσθηκε 10 χρόνια πριν από τη Συνθήκη της Λοζάνης, με τη συνθήκη ειρήνης του Λονδίνου του 1913 (άρθρο 4).

"Από τη σύντομη αυτή περιγράφη, προκύπτει ότι η Τουρκία αμφισβητεί ανοικτά όλες τις νομικές ρυθμίσεις που αφορούν στους τίτλους της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου και των συναφών διεθνών συνόρων".

Η στάση αυτή αποτελεί έκπληξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Διεθνή Κοινότητα, όχι μόνο διότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των γενικών και ειδικών κανόνων του διεθνούς, δικαίου, αλλά και διότι δημιουργεί μία ακόμη πηγή σοβαρών απειλών για τη σταθερότητα της περιοχής. Μιας περιοχής, η οποία πρέπει να σημειωθεί, είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη και την τελευταία εξαετία υπήρξε το θέατρο έντονων εδαφικών αναδιατάξεων. Οποιαδήποτε διεύρυνση εδαφικών διεκδικήσεων στην ίδια περιοχή ενδέχεται να διαταράξει σοβαρά την άκρως λεπτή ισορροπία και σταθερότητα, η οποία επήλθε πρόσφατα, έπειτα από μεγάλες ανθρώπινες και υλικές θυσίες.

"Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, οι πρόσφατες εξελίξεις χρήζουν ασφαλώς της προσοχής σας καθώς και οποιασδήποτε ενέργειας θα κρίνατε από την πλευρά σας σκόπιμη, προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής".

Ο κ. Ρέππας

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν η ελληνική κυβέρνηση αναμένει κάποια αντίδραση από την τουρκική πλευρά, λόγω της επισκέψεως του πρωθυπουργού στη Γαύδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημ. Ρέππας παρατήρησε ότι:

"Η τουρκική κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Ρέππας, πρώτα απ' όλα πρέπει να διευκρινίσει για το συγκεκριμένο θέμα ποιά είναι τελικώς η θέση της. Γιατί μέχρι τώρα από αξιωματούχους της Τουρκίας έχουμε ακούσει τρεις διαφορετικές θέσεις. Ο κ. Γιλμάζ μίλησε για πολιτική διένεξη, ο κ. Γκιονενσάι μίλησε για τεχνικό πρόβλημα και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Τουρκίας μίλησε για ένα πρόβλημα το οποίο έχει νομικό χαρακτήρα και πολιτικές διαστάσεις επίσης. Πιστεύω ότι η αστάθεια και η ρευστότητα που υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν πρέπει να επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργείται μία πρόσθετη τριβή και ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ισα - ίσα θα πρέπει να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση αυτής της έντασης. Η Ελλάδα αυτό το επιδιώκει. Ζητούμε αυτή η προσπάθεια της Ελλάδος να γίνει αντιληπτή ως προσπάθεια που όλοι πρέπει να την χειροκροτούν - και οι ξένες χώρες - δηλαδή και να αντιμετωπίσουν τη στάση της Τουρκίας, η οποία προκαλεί προβλήματα στην περιοχή. Είπα ότι η Τουρκία είναι διεθνής ταραξίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να επισκεφθεί τη Γαύδο, όπως έχει δικαίωμα να επισκεφθεί οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Και βεβαίως, δεν θα ζητήσει την άδεια από οποιονδήποτε για την επίσκεψή του αυτή. Οι αντιδράσεις της Τουρκίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μας είναι παντελώς αδιάφορες".

Ο κ. Σολάνα

Τη θέση του για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία επανέλαβε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σολάνα, δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Ελληνα και τον Τούρκο υπουργό εθνικής άμυνας, ότι θα πρέπει να "πέσει η θερμοκρασία" στο Αιγαίο και ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Μιλώντας προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται βήματα προς την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Ο κ. Σαμαράς

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ κ. Αντ. Σαμαράς αναφερόμενος στο Αίγιο στις προκλήσεις της Τουρκίας δήλωσε:

"Την ώρα που η επιθετικότητα της Τουρκίας και δυστυχώς η μεροληψία των συμμάχων μας υπέρ της Αγκυρας στόχο έχουν να μας οδηγήσουν σε έναν απευθείας διάλογο για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμείς, το ΠΑΣΟΚ πηγαίνουμε για συνέδριο. Αυτό τους νοιάζει τους κυρίους αυτούς. Αντί, με αποφασιστικότητα, να προσπαθήσουν τουλάχιστον να ενώσουν όλα τα κόμματα - όπως έκανα εγώ προχθές στην Ιρλανδία - μιλώντας εκ μέρους όλων των κομμάτων και εκφράζοντας τις απόψεις όλων των Ελλήνων για τα εθνικά μας θέματα - να προσπαθήσουν να βρούμε μια μέθοδο, έναν τρόπο να φανούμε ότι είμαστε όλοι μια γροθιά. Επιτέλους το συνέδριο έχει πρώτη θέση και τη δεύτερη τα εθνικά μας θέματα, την ώρα που πραγματικά απειλούμαστε; Μέχρι πού θα πάει αυτή η δουλειά;".

Εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η "διαρκής τουρκική απειλή" πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πρόκληση σε βάρος του διεθνούς δικαίου, καυτηριάζοντας ταυτοχρόνως την "υποκριτική στάση" των "ισχυρών του κόσμου της νέας τάξης". Πρότεινε δε, την άμεση σύγκληση συμβουλίου αρχηγών κομμάτων προκειμένου "να γίνει υπεύθυνη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων που θα εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες πλαίσιο κοινής στρατηγικής".

Εξάλλου ο υπουργός Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης ενημέρωσε χθες, για τις τουρκικές προκλήσεις τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Πέρι και το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΕΣ, 15.-

Στις διμερείς επαφές που είχε με τους ομολόγους του των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ προκειμένου να τους ενημερώσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η "εξωφρενική" όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Τουρκίας, έριξε το βάρος των προσπαθειών του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου της Συμμαχίας που ολοκλήρωσε τις εργασίες της χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους, ο Γ. Αρσένης επιφυλάχθηκε να αποτιμήσει τα αποτελέσματα των συναντήσεών του λέγοντας ότι αυτά θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει "κάποια αλλαγή της κατάστασης" και πρόσθεσε ότι περιμένει από τους ομολόγους του να "πάρουν θέση και να πιέσουν για μία αλλαγή της συμπεριφοράς της Τουρκίας, τουλάχιστον στο πλαίσιο της Συμμαχίας". Ο Ελληνας υπουργός υπογράμμισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο επεισόδιο της Γαύδου αλλά "στη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας".

Οι υπουργοί Αμυνας, δήλωσε ο κ. Αρσένης, είναι πλέον "πλήρως ενημερωμένοι για το τί ακριβώς συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά στο χώρο της άμυνας, ποιές είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας, ποιοί κίνδυνοι δημιουργούνται στην περιοχή και ποιά είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ίδια η Συμμαχία στο μέλλον εάν η Αγκυρα εξακολουθήσει να έχει την ίδια διαγωγή".

Σημαντικές αποφάσεις

Σε ερώτηση σχετικά με τη χρονική στιγμή που περιμένει να ασκηθούν οι πιέσεις προς την Τουρκία, ο κ. Αρσένης απάντησε ότι μέσα στους επόμενους μήνες το ΝΑΤΟ θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, τόσο για τη νέα στρατιωτική δομή του όσο και για τη χρηματοδότηση των ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων, και τόνισε ότι η ελληνική στάση σ' αυτές τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν ομόφωνα, "θα επηρεαστεί από την αντίδραση της Συμμαχίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις".

Σ' ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Γ. Πέρυ, ο κ. Αρσένης είπε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του αναφέρθηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πράγμα που απέρριψε ο ίδιος υπενθυμίζοντας το υπόμνημα Παπούλια - Γιλμάζ που έχει μείνει ανενεργό από το 1988. Ερωτηθείς εάν η απόσυρση της τουρκικής δήλωσης σχετικά με τη Γαύδο αποτελεί ικανή προϋπόθεση για την έναρξη ενός ελληνο-τουρκικού διαλόγου, ο κ. Αρσένης είπε ότι οι επαφές που είχαν ξεκινήσει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών (Πάγκαλος και Γκιονενσάι) διακόπηκαν "για πολλούς λόγους" και όχι μόνο εξαιτίας του επεισοδίου της Γαύδου. Ανέφερε επίσης ότι η ΝΑΤΟϊκή άσκηση Dynamic Mix "θα προχωρήσει" δεδομένου ότι η τουρκική θέση δεν έχει γίνει αποδεκτή κι ότι "αυτό που ενοχλεί την Ελλάδα είναι η καταχώρηση σ' ένα έγγραφο του ΝΑΤΟ μιας μονομερούς, έστω τουρκικής, δήλωσης που εμείς θεωρούμε εξωφενική".

Ο Γ. Αρσένης κατέληξε λέγοντας ότι "δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις" και ότι "η απάντηση στις προκλήσεις της Αγκυρας είναι επαγρύπνηση και ισχυρή ελληνική άμυνα". Αυτό που είναι σημαντικό για μας, συνέχισε, είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα θετικό για την Ελλάδα και αρνητικό για την Τουρκία. "Ως εντύπωση αυτό έχει σχεδόν κερδηθεί. Το ζητούμενο, όμως, πάνω στο οποίο έχω επιφυλάξεις, είναι τι θα κάνει η Συμμαχία για να πιέσει την Τουρκία".

Και με Σολάνα

Τη θέση του για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία επανέλαβε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σολάνα, δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Ελληνα και τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Αμυνας, ότι θα πρέπει να "πέσει η θερμοκρασία" στο Αιγαίο και ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Μιλώντας προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται βήματα προς την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης.


[Πρώτη Σελίδα]