ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
14
ΙΟΥΝΙΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Ρεπορτάζ


Συνελήφθη ο Βαγγέλης Ρωχάμης

ΑΘΗΝΑ, 14.-

Ο διαβόητος κακοποιός Βαγγέλης Ρωχάμης έπεσε για άλλη μια φορά στα δίχτυα της αστυνομίας μετά από πληροφορία που έδωσε άτομο του στενού περιβάλλοντός του. Ο Ελληνας "Ντίλιγκερ" εντοπίστηκε σε κρυσφήγετο στην περιοχή Λεύκα της Οινόης Αττικής στον παλαιό εθνικό δρόμο Ελευσίνας - Βιλλίων Θήβας και μετά από καλοσχεδιασμένη επιχείρηση συνελήφθη.

Μαζί με τον κακοποιό συνελήφθη και ο φίλος του Κοσμάς Γεωργίου Γιαννακός, 39 χρόνων, άεργος, από τη Νίκαια του Πειραιά.

Λέγεται ότι μέχρι τις 2.30 τα ξημερώματα, χθες και λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη του 45χρονου κακοποιού υπήρχε στο σπίτι και ένα ακόμα άτομο, το οποίο αναζητείται από την αστυνομία.

Στο κρυσφήγετο του Ρωχάμη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα περίστροφο "Ρούγκερ 357" με έξι φυσίγγια, που είχε κλαπεί στις 27 Οκτωβρίου '95 από σπίτι αστυνομικού, ένα πιστόλι "Μπράουνιγκ", 37 φυσίγγια των εννέα μιλιμέτρ, πέντε φυσίγγια των 3,57 "Μάγκνουμ", 167 γραμμάρια ηρωίνη συσκευασμένη σε 22 σακουλάκια έτοιμη για πώληση, ένα σακουλάκι με μικροποσότητα ακατέργαστο χασίς, μία ζυγαριά ακριβείας, 271.000 δραχμές, ένα κινητό τηλέφωνο, μία μαύρη περούκα, μία φωτογραφική μηχανή, ενώ κατασχέθηκε και μία μοτοσικλέτα μάρκας "Καβασάκι", την οποία χρησιμοποιούσαν ο κακοποιός και οι φίλοι του για τις μετακινήσεις τους.

Συγχαρητήρια

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας μετά τη σύλληψη του Ρωχάμη προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Οπως είχα τονίσει αποτελούσε θέμα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία και υπόθεση χρόνου ο εντοπισμός και η σύλληψη του εν λόγω κακοποιού και δραπέτη. Σήμερα το πρωί επιτεύχθηκε ο στόχος με σωστά σχεδιασμένη και συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας. Αιφνιδιαστικά συνελήφθη, χωρίς να του δοθεί η παραμικρή ευκαιρία να προβάλλει αντίσταση".

Θερμά συγχαρητήρια προς τους αστυνομικούς της Ασφάλεια διαβίβασε για την επιτυχία ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκαν τα δραματικά γεγονότα της σύλληψης του Ρωχάμη όπως τα εξιστόρησε στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής αστυνομίας Αττικής, υποστράτηγος Γιάννης Γεωργακόπουλος που ήταν και ο επικεφαλής της όλης επιχείρησης.

Πριν από περίπου 20 ημέρες και οπωσδήποτε μετά την αποτυχημένη επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη του Ρωχάμη στα Κιούρκα Αττικής που είχε γίνει στις 12 Μαϊου ο δραπέτης νοίκιασε μία μονοκατοικία στην περιοχή Λεύκα της Οινόης, ιδιοκτησίας του Θεμιστοκλή Μπαλτατζή.

Εμφανίστκε στον Μπαλτατζή με ψεύτικο όνομα ως Κωνσταντίνος Γεωργίου Συρίγος και νοίκιασε τη μονοκατοικία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε αμπελώνες και φτάνει κανείς εκεί από χωματόδρομο.

Πριν από μία εβδομάδα οι αστυνομικοί είχαν την πληροφορία ότι το κρυσφήγετο του Ρωχάμη βρίσκεται στην Οινόη Αττικής, οπότε και άρχισε διακριτική παρακολούθηση.

Προχθές το πρωί διασταυρώθηκε η πληροφορία και ενημερώθηκαν ο αρχηγός της αστυνομίας και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για τον εντοπισμό του Ρωχάμη.

Ανατέθηκε στον αττικάρχη υποστράτηγο Γεωργακόπουλο να οργανώσει την επιχείρηση, να εκπονήσει το σχέδιο και να το υλοποιήσει.

Πραγματικά ετοιμάστηκαν όλα και περίπου 50 αστυνομικοί από τους οποίους οι 31 ανήκαν στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) έφτασαν στο κρυσφήγετο του Ρωχάμη χθες τις πρώτες πρωινές ώρες.

Υπήρξαν όμως σκυλιά που γάβγιζαν και παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα η επιχείρηση της αστυνομίας.

Ομως, για καλή τύχη των αστυνομικών ο Ρωχάμης μαζί με τον Γιαννακό και το τρίτο άτομο που δεν είχε βρει ακόμα η αστυνομία είχαν καταναλώσει πολλά οινοπνευματώδη ποτά και είχαν γίνει τύφλα στο μεθύσι και έτσι κοιμούνταν πολύ βαριά και δεν κατάλαβαν τίποτε.

Η επιχείρηση

Αφού όλα ήταν έτοιμα δόθηκε το σύνθημα από τον υποστράτηγο Γεωργακόπουλο να προχωρήσουν στην εκτέλεση του σχεδίου.

Ωρα 5.15 ακριβώς ο εισαγγελέας κ. Ζησόπουλος καλεί με τον τηλεβόα το Ρωχάμη να παραδοθεί, ενώ ταυτόχρονα ρίχτηκαν κροτίδες ήχου και λάμψης για να σπάσουν το ηθικό του.

Ο Ρωχάμης δεν απαντούσε καθόλου, με αποτέλεσμα να πάρει τον τηλεβόα ο διευθυντής της Ασφάλειας ταξίαρχος Γιάννης Παπαδάκης, ο οποίος άρχισε να καλεί εκ νέου το Ρωχάμη να παραδοθεί. Και πάλι ο Ρωχάμης δεν απαντούσε, αλλά πριν προλάβει να ολοκληρώσει ο διευθυντής της Ασφάλειας, οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι, ακινητοποίησαν το Ρωχάμη και το Γιαννακό και τους πέρασαν τις χειροπέδες χωρίς να ανοίξει μύτη.

Μετήχθησαν με αστυνομικά αυτοκίνητα στην Ασφάλεια, όπου υποβλήθηκαν σε ανάκριση.

Τα όπλα που βρέθηκαν στο κρυσφήγετο του Ρωχάμη στάλθηκαν στην εγκληματολογική υπηρεσία, όπου και εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποιες αξιόποινες πράξεις.

Ο Γιαννακός είχε σε βάρος του μία ερήμην καταδικαστική απόφαση εννέα μηνών και χρηματική ποινή 30.000 δραχμών για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών.

Δραπέτευσε οκτώ φορές

Οσο για το Ρωχάμη οι αστυνομικοί τον παρομοιάζουν με τον Αμερικανό γκάγκστερ Τζων Ντίλιγκερ. Είναι μαιτρ στις αποδράσεις, αφού στα 26 χρόνια της κακοποιού δράσης του έχει καταφέρει να δραπετεύσει οκτώ φορές.

Εχει απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές αρχές με ένοπλες ληστείες, σωματικές βλάβες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, διακεκριμένες κλοπές, οπλοφορίες και ένα σωρό άλλα αδικήματα.

Ο Ρωχάμης είχε αποδράσει στις αρχές του Αυγούστου 1994 όταν στις 28 Ιουλίου του ιδίου έτους είχε καταφέρει να λάβει από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών πενθήμερη άδεια, όπως παίρνουν όλοι οι κρατούμενοι. Οπως ήταν επόμενο ο Ρωχάμης δεν επέστρεψε και πάλι στις φυλακές και θεωρείτο δραπέτης.

Σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του πέμπτου ανακριτή Αθηνών για την περίπωση των όπλων και των ναρκωτικών που βρέθηκαν στα Κιούρκα κατά την αποτυχημένη επιχείρηση της αστυνομίας. Εκεί ο Ρωχάμης είχε τραυματιστεί στην ωμοπλάτη από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια της διαφυγής του.

Θυμίζουμε ακόμη ότι ο Ρωχάμης πέρσι τον Απρίλιο όταν εντοπίστηκε από περιπολικό της Αμεσης Δράσης για να εμποδίσει την καταδίωξή του έριξε εναντίον του περιπολικού χειροβομβίδες και έτσι είχε καταφέρει τότε να διαφύγει.

Φοβάται για την ζωή του

ΑΘΗΝΑ, 14.-

Στον πέμπτο τακτικό ανακριτή θα απολογηθεί σήμερα, εκτός απροόπτου, ο Βαγ. Ρωχάμης που συνελήφθη χθες μετά από έφοδο της αστυνομίας. Ο κακοποιός οδηγήθηκε με ισχυρή αστυνομική δύναμη στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ενώπιον του εισαγγελέα και ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, διακεκριμένη οπλοκατοχή και διακεκριμένη κλοπή.

Μαζί του παραπέμφθηκε και ο Κοσμάς Γιαννακός κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία.

Σημειώνεται ότι στο σπίτι του συνελήφθη ο Ρωχάμης κατά τη διάρκεια έρευνας η αστυνομία βρήκε και κατάσχεσε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Ο Βαγγέλης Ρωχάμης ο οποίος παραπέμφθηκε ενώπιον του 5ου τακτικού ανακριτή δεδομένου ότι εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από τη γνωστή υπόθεση της παραλίγο σύλληψής του στα Κιούρκα πριν από ένα μήνα υποστήριξε ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με ναρκωτικά και προσκάλεσε διά μέσου της συνηγόρου του τις αστυνομικές αρχές να λάβουν δακτυλικά αποτυπώματα προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο ίδιος δεν γνώριζε ότι υπήρχαν ναρκωτικά στο σπίτι.

Σε βάρος του Ρωχάμη για την υπόθεση στα Κιούρκα εκκρεμούν οι κατηγορίες της παράβασης νόμου περί εκρηκτικών με σκοπό τη διάθεση προς τρίτους, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ο ίδιος ζήτησε προθεσμία προκειμένου να οδηγηθεί σε νοσοκομείο για να του αφαιρεθούν από την πλάτη του βλήματα από τρεις σφαίρες που δέχθηκε προ καιρού κατά τη συμπλοκή με αστυνομικούς στα Κιούρκα.

Η συνήγορός του Φωτεινή Βερνέζη υποστήριξε ότι ο πελάτης της θα πρέπει να εξεταστεί από ιατροδικαστή προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι δεν είναι προς το παρόν σε θέση να απολογηθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Ωστόσο κατά πληροφορίες ο αρμόδιος τακτικός ανακριτής χαρακτηρίζει βαρύνουσα μεν την άποψη του ιατροδικαστή που θα εξετάσει τον Ρωχάμη, ωστόσο όχι δεσμευτική.

Θέλει να επανενταχτεί

Η συνήγορός του υποστήριξε ότι ο πελάτης της φοβάται για τη ζωή του μέσα και έξω από τις φυλακές και πιστεύει ότι εξακολουθεί να κινδυνεύει.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η αστυνομία θέλει το Ρωχάμη νεκρό η συνήγορος απάντησε ότι δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο από τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν στην Ασφάλεια.

Είπε ότι ο πελάτης της θέλει να επανενταχτεί στην κοινωνία και για το λόγο αυτό επικαλέστηκε δήλωση του ιδιοκτήτη της βίλας όπου ο Ρωχάμης εργαζόταν τον τελευταίο καιρό ως κηπουρός ο οποίος παρά το γεγονός ότι τον είχε αναγνωρίσει είπε ότι τον έκρινε χωρίς την ετικέτα του κακοποιού.

Η κυρία Βερνέζη υποστήριξε ότι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ευνοεί τους βαρυποινίτες που έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους για την υπό όρους απόλυσή τους αρκεί να μην υπάρξει νέα ισόβια ποινή.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Ρεπορτάζ]