ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΤΕΤΑΡΤΗ
5
ΙΟΥΝΙΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Θέματα


ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ
Δύτης στο βουνό

ΕΙΝΑΙ δυνατόν σε δάσος που μόλις κάηκε, ψηλά στο βουνό, να βρεθεί νεκρός βατραχάνθρωπος, ανάμεσα στις στάχτες, φορώντας ακόμα τη μάσκα και τα βατραχοπέδιλά του;

Μοιάζει με εξωφρενική σύλληψη αστυνομικού μυθιστορήματος που το συνέλαβε διεστραμμένος νους για να βασανίσει τις αστυνομικές αρχές, κυρίως, δε, τον αναγνώστη - κι όμως συνέβη, έχει συμβεί.

Πέρισυ, βρέθηκε, σε βουνό που μόλις είχε καεί από πυρκαγιά ανάμεσα στα καμένα δέντρα ένας βατραχάνθρωπος στην κατάσταση που περιγράψαμε - καταρχήν το μυστήριο που κάλυπτε την υπόθεση έφτανε στα όρια του εξωφρενισμού: τι δουλειά θα είχαν τα ψάρια στη στεριά και οι δύτες στα όρη.

Εντέλει η εξήγηση ήταν απλούστατη: ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος από κείνα που είναι και υδροπλάνα και προσθαλασσώνονται εν κινήσει και, χωρίς να σταματήσουν, ρουφούν νερό από την επιφάνεια της θάλασσας για να αποθαλασσωθούν αμέσως μετά, ρούφηξε με το σύστημα απορρόφησης, θαλάσσιου νερού τον δύτη που αμέριμνος έκανε εκείνη την ώρα ψαροντούφεκο στην περιοχή.

Ο άτυχος αυτός άνθρωπος (που προφανώς, δεν είχε αφήσει και σημαδούρα, όπως κάνουν ουκ ολίγοι) πέθανε, προφανώς, ακαριαία, το αεροσκάφος τον κουβάλησε στην κοιλιά του (όχι όπως κάποτε το κήτος του Ιωνά) και τον άδειασε μαζί με το νερό πάνω από το βουνό στο δάσος που καιγόταν.

Κι έτσι βρέθηκε ο άνθρωπος: με τα βατραχοπέδιλα και το ψαροντούφεκο νεκρός, μισοκαμένος μέσα στα δέντρα.

Χειρότερη περίπτωση τραγικής γελοιότητας είναι εκείνο που συνέβη πέρισυ σε πολυκατοικία των Αθηνών: καλοκαιριάτικα κι ενώ όλοι κάθονταν στα μπαλκόνια περιχύθηκαν με σκατά που έρχονταν από τον ουρανό - πως συνέβη;

Είναι απίστευτο: τα φριχτά σοβιετικά αεροπλάνα της "Αεροφλότ" έχουν το εξής σύστημα: οι επιβάτες, όταν απογειωθεί το αεροσκάφος κάνουν τα κακά τους σε μια καμπίνα της οποίας η λεκάνη έχει στόμιο προς τα έξω, οπότε οι ακαθαρσίες βγαίνουν αμέσως έξω στον αέρα και διαλύονται.

Εν προκειμένω, όμως, το συγκεκριμένο αεροπλάνο πετούσε σε ύψος με μεγάλο ψύχος και οι ακαθαρσίες των επιβατών αντί να διαλυθούν πάγωναν και μαζεύονταν ολοένα έξω από το αεροσκάφος δημιουργώντας έναν συμπαγή όγκο.

Ενόσω το αεροπλάνο διέσχιζε την Ευρώπη και ήταν σε μεγάλο ύψος ο όγκος των κρυσταλλωμένων ακαθαρσιών παρέμεινε συμπαγής - όταν, όμως, μπήκε το αεροπλάνο στην Ελλάδα που είχε ηλιοφάνεια και ζέστη άρχισε το υλικό να λυώνει.

(Με το συμπάθειο).

Τη στιγμή, λοιπόν, που το αεροπλάνο άρχισε να κατεβαίνει για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας, έλυωσε ο όγκος των περιττωμάτων, αποκολλήθηκε και η πολυκατοικία που είχε την τύχη να είναι αποκάτω με τους ενοίκους να ρεμβάζουν στα μπαλκόνια περιχύθηκε ολόκληρη με σκατά και μάλιστα σοβιετικής προελεύσεως.

(Δεν υπάρχει διαφορά).

Θυμηθήκαμε αυτές τις δυο περιπτώσεις με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα για δύτη που τον αποκεφάλισε ιπτάμενο δελφίνι - πάντα, ως φαίνεται, υπάρχουν τα χειρότερα.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Θέματα]