ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
3
ΜΑΪΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Ρεπορτάζ


24 χρόνια κάθειρξη στον "κοντό και τον ψηλό"

ΑΘΗΝΑ, 3.-

Το τριμελές εφετείο Αθηνών καταδίκασε σε 24 ετών κάθειρξη τον καθένα τους Φλώρο - Θεόδωρο Βασιλακάκη, 46 χρόνων, επιπλοποιό και τον Μάριο Χατζή, 25 χρόνων άνεργο, οι οποίοι τη χρονικη περίοδο από 1 Δεκεμβρίου 1993 έως 23 Δεκεμβρίου 1994 διέπραξαν ένοπλες ληστείες σε 14 υποκαταστήματα Τραπεζών και σ' ένα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην περιοχή Αττικής, αποκομίζοντας το συνολικό ποσό των 78.267.200 δραχμών.

Το δικαστήριο πιο συγκεκριμένα ύστερα από πολυήμερη διαδικασία κήρυξε ένοχους και τους δύο χωρίς ελαφρυντικά για ληστεία κατ' εξακολούθηση από κοινού, για διακεκριμένες κλοπές επίσης κατ' εξακολούθηση και από κοινού (πρόκειται για τις μοτοσικλέτες και τα μοτοποδήλατα που είχαν κλέψει και χρησιμοποίησαν στις ληστείες) καθώς επίσης για σύσταση και συμμορία και για παάνομη οπλοφορία.

Οι Βασιλακάκης και Χατζής που λόγω της σωματικής τους διάπλασης οι αυτόπτες μάρτυρες τους είχαν δώσει το παρατσούκλι "κοντός και ψηλός" ομολόγησαν στις απολογίες τους τις πράξεις τους ζητώντας συγνώμη τόσο από το δικαστήριο, όσο και από τους υπεύθυνους των Τραπεζών που λήστεψαν.

Ο Βασιλακάκης ο "κοντός" ειδικότερα είπε μεταξύ άλλων, ότι έχει μεταμεληθεί πικρά για όλα όσα έκανε και δικαιολογήθηκε ότι τα χρέη και η οικονομική ανέχεια τον ώθησαν στη παρανομία.

Είχα μια αποθήκη επίπλων στην περιοχή Ρέντη, εξήγησε, αλλά έπαθα μεγάλο οικονομικό στραπάτσο. Δανείσθηκα λοιπόν χρήματα από τοκογλύφους, οι οποίοι στο τέλος άρχισαν να απειλούν και τη ζωή τη δική μου και τη ζωή της οικογένειάς μου.

Ετσι σκέφθηκα -λάθος μου βέβαια- να εξοικονομήσω χρήματα με παράνομο τρόπο. Σκέφθηκα τις ληστείες. Για συνεργάτη μου επέλεξα τον Χατζή που ο θείος του τον είχε φέρει σε μένα για να μάθει τη δουλειά του επιπλοποιού.

Του έκανα εγώ την πρόταση και τη δέχθηκε, γιατί είχε και αυτός ανάγκες. Τον επέλεξα, γιατί ήξερα ότι δεν θα έκανε ποτέ κακό σε άνθρωπο, όπως και εγώ άλλωστε. Ασφαλώς και οι δυο μας δεν είχαμε πρόθεση να κάνουμε κακό σε κανέναν, ούτε σε υπάλληλο, ούτε σε πελάτη Τράπεζας.

Ψεύτικα πιστόλια

Τα πιστόλια που χρησιμοποιήσαμε άλλωστε ήταν ψεύτικα και τα πετάξαμε μετά στη θάλασσα. Κάποια στιγμή θέλαμε να σταματήσουμε τις ληστείες και με τα λεφτά που θα είχαμε μαζέψει ν' ανοίξουμε ένα δικό μας μαγαζί στον Ταύρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τι έγινε με τα χρήματα που πήρατε;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Φτιαχθήκαμε λίγο, αλλά εγώ έχω ακόμη πολλά χρέη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια εξήγηση δίνεις για τον ιππόδρομο που πήγαινες και ξόδευες στα στοιχήματα χρήματα;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Πήγαινα στον ιππόδρομο επίτηδες, για να μπορέσω να δικαιολογήσω τα πολλά χρήματα που ξαφνικά απόκτησα. Θα έλεγα δηλαδή ότι τα χρήματα αυτά τα κέρδισα στον ιππόδρομο.

Τα ίδια υποστήριξε στην απολογία του και ο Μάριος Χατζής, "ο ψηλός", ο οποίς εξήγησε ότι έφθασε να συνεργασθεί στις ληστείες με τον Βασιλάκη, λόγω του χωρισμού των γονέων του. Είχα ψυχολογικά αδιέξοδα, είπε, σκέφθηκα ότι, αν εξοικονομούσα χρήματα, θα μπορούσα να βοηθήσω και τον πατέρα μου και την μάνα μου. Από τα χρήματα των ληστειών, που τα μοιραζόμαστε μισά - μισά με τον Βασιλακάκη, αγόρασα και ένα σπίτι για να μένω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχατε αντιληφθεί, ότι αυτό που κάνατε, δεν ήταν σωστό;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Ναι, το ξέραμε, αλλά κάτι έπρεπε να γίνει...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σου άρεσε δηλαδή, να έπαιρνε κάποιος τα δικά σου χρήματα;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Οχι, βέβαια, δεν θα μου άρεσε καθόλου.

Την πρώτη φορά που κάναμε ληστεία, συνέχισε ο κατηγορούμενος, μου φάνηκε ότι ήταν εύκολο πράγμα, για αυτό και το επανέλαβα.

Ο εισαγγελέας

Μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, αγόρευσε ο εισαγγελέας της έδρας κ. Μελέτης Χατζής, ο οποίος πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι και οι δύο κατηγορούμενοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο και χωρίς να τους αναγνωρισθούν ελαφρυντικά.

Δεν μας έπεισαν οι κατηγορούμενοι, πρόσθεσε ότι τα όπλα που χρησιμοποίησαν ήταν ψεύτικα. Ενήργησαν κατόπιν σχεδίου και το γεγονός ότι κατ' εξακολούθηση διέπραξαν το αδίκημα της ληστείας, δεν μας επιτρέπει να τους αναγνωρίσουμε ελαφρυντικά".

Επακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτική αγωγής και υπεράσπισης κ.κ. Δημητρίου Ευαγγελάτου και Σταύρου Κοσκινά και το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση που προαναφέρθηκε κηρύσσοντας ένοχους και του δυο, επιβάλλοντάς τους επιπλέον από την κάθειρξη και χρηματική ποινή 300.000 δραχμών στον καθένα.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Ρεπορτάζ]