ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΔΕΥΤΕΡΑ
11
ΜΑΡΤΙΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Αθλητισμός


Μπάσκετ: Συνέντευξη Στογιάκοβιτς

ΒΙΤΟΡΙΑ, 11. (Του απεσταλμένου μας).-

"Ο Πρέλεβιτς είναι η σημαία του ΠΑΟΚ αλλά ο Στογιάκοβιτς είναι το καλά κρυμμένο μυστικό της ελληνικής ομάδας", γράφει στο χθεσινό της φύλλο η μεγάλης κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα "Ελ Κορέο" η οποία προαναγγέλει ότι στο σημερινό της φύλλο θα περιέχει ένα ένθετο 24 σελίδων αφιερωμένο στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλλου.

Η εφημερίδα δημοσιεύει μια αναλυτική συνέντευξη με τον Πρέντρακ Στογιάκοβιτς. Η συνέντευξη παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ιδιαίτερο λόγο ότι δεν δόθηκε με την προοπτική ότι θα απευθυνθεί σε Ελληνες αναγνώστες, άρα πολλά από αυτά που ο νεαρός αθλητής λέει δεν μπορούν να θεωρηθούν οι συνηθισμένες τυπικότητες. Αλλά γιατί να μην την παραθέσουμε όλη;

"Παίκτες όπως ο Στογιάκοβιτς γεννιούνται κάθε 20 χρόνια στη Γιουγκοσλαβία". Αυτή η φράση βγαίνει από το στόμα ενός ανθρώπου βαρέων βαρών του ευρωπαϊκού μπάσκετ, του Ντούσαν Ιβκοβιτς, του βασικού πρωταγωνιστή της μεταγραφής του νεαρού αθλητή στον ΠΑΟΚ πριν από τρία χρόνια. Τότε ο Στογιάκοβιτς μόλις είχε συμπληρώσει τα 15 χρόνια και σύμφωνα με τον Γιουγκοσλάβο προπονητή σ' αυτή την ηλικία υποσχόταν περισσότερα απ' όσα ο Τόνι Κούκοτς. Σήμερα, σε ηλικία 18 ετών, ο Στογιάκοβιτς δείχνει μια ωριμότητα πάνω από τη συνηθισμένη, τόσο μέσα όσο και έξω από τα γήπεδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε ένας από τους λιγότερους γνωστούς παίκτες στους φιλάθλους της Ταουγκρές. Ωστόσο, έχετε μεγάλη σημασία μέσα στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Ποιές αρετές σας έδωσαν αυτή τη θέση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μου αρέσει να παίρνω τις κινήσεις από διαφορετικούς παίκτες αλλά είμαι ικανοποιημένος από το δικό μου παιχνίδι αυτή τη χρονιά. Θέλω να δημιουργήσω ένα δικό μου τύπο και φυσικά πιστεύω ότι μπορώ να γίνω πολύ καλύτερος.

ΕΡ.: Σας φαίνεται περίεργο που στην ηλικία σας έχετε τόσο διακεκριμένο ρόλο σε μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ;

ΑΠ.: Είμαι πολύ νέος. Ναι, αλλά πιστεύω ότι αξίζω τη θέση μου. Δοκιμάστηκα στην Ευρώπη και στο ελληνικό πρωτάθλημα και έδειξα ότι αξίζω να παίζω σ' αυτή την ομάδα. Εδειξα ότι είμαι ένας καλός παίκτης.

ΕΡ.: Είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα να δίνονται τόσες ευκαιρίες στους νεαρούς παίκτες;

ΑΠ.: Η Ελλάδα έχει πολλούς παίκτες με προοπτική. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο αλλά αν παίζεις καλά, αυτό είναι αρκετό. Ετσι λειτουργεί το σύστημα στη Γιουγκοσλαβία. Αν παίζεις καλά κανείς δεν ενδιαφέρεται πόσο χρονών είσαι.

Ο Πρέντρακ Στογιάκοβιτς δημιουργήθηκε αθλητικά στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, αλλά αποφάσισε να διασχίσει τα σύνορα για τη γειτονική χώρα για να ξεπεράσει τον διεθνή αποκλεισμό που βάραινε τις γιουγκοσλαβικές ομάδες. Στη Θεσσαλονίκη μπορούσε να αγωνίζεται για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μολονότι για να το πετύχει έπρεπε προηγουμένως να παραιτηθεί από τη γιουγκοσλαβική υπηκοότητα και να υιοθετηθεί από έναν οπαδό του ΠΑΟΚ με το επίθετο Κίνις. Μ' αυτό το όνομα τον γνωρίζουν και στην Ελλάδα.

ΕΡ.: Αισθάνεσθε Γιουγκοσλάβος ή Ελληνας;

ΑΠ.: Βρίσκομαι ήδη τρία χρόνια στην Ελλάδα. Ηρθα με ένα μόνο σκοπό, να παίξω στην Ευρώπη γιατί μένοντας στη Γιουγκοσλαβία δεν είχα αυτή την ευκαιρία. Για αυτό έφυγα από εκεί, για να δω τι μπορώ να κάνω στις διεθνείς διοργανώσεις. Ηρθα στην Ελλάδα για να παίζω περισσότερο δύο παιχνίδια την εβδομάδα, γιατί αυτό θα με βοηθούσε πάρα πολύ στην εξέλιξή μου.

ΕΡ.: Μπορείτε να εξηγήσετε πώς γίνεται να παίζετε σαν Ελληνας;

ΑΠ.: Δεν μου αρέσει να μιλώ για αυτό το θέμα. Ηρθα στην Ελλάδα, πήρα την ελληνική υπηκοότητα και άρχισα να παίζω.

ΕΡ.: Είναι τόσο εύκολο για τους Γιουγκοσλάβους να αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα;

ΑΠ.: Οχι, όχι ιδιαίτερα. Αλλά δεν θέλω να μιλώ για αυτό.

ΕΡ.: Τί γνωρίζετε για την Ταουγκρές;

ΑΠ.: Παρακολουθώ με προσοχή τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ξέρω ότι έχασε τους δύο τελευταίους τελικούς του ευρωπαϊκού κυπέλλου. Φαίνεται ότι ήταν μια άτυχη ομάδα. Ομως μου είπαν ότι σήμερα έχει ένα καλό σύνολο, με καλούς ξένους και Ισπανούς. Θα είναι ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου.

ΕΡ.: Ποιούς αθλητές γνωρίζετε;

ΑΠ.: Τον Περάσοβιτς, ίσως έναν από τους καλύτερους γκαρντ της Ευρώπης. Αλλά και άλλους όπως τον Νικολά, τον Ρίβερς. Επίσης, στη Βιτόρια παίζει και ο Σόμπιν και ξέρω ότι ο Γκριν είναι τραυματίας. Ποτέ δεν έπαιξα εναντίον της Ταουγκρές αλλά είναι μια ομάδα αρκετά καλή.

ΕΡ.: Ισως θα είχατε δει πολλές φορές από την τηλεόραση τον Περάσοβιτς όταν ήταν πιο νέος. Δεν αισθάνεσθε παράξενα τώρα που μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε ως ίσος προς ίσο;

ΑΠ.: Ημουν πολύ νέος όταν έβλεπα τον Περάσοβιτς να παίζει με τον Κούκοτς και τον Ράτζα. Εκείνη την εποχή σχημάτιζαν την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Εγώ ήμουν 13 ετών. Σήμερα παίζω εναντίον μεγάλων αθλητών αλλά δεν αισθάνομαι τίποτα ιδιαίτερο. Τους έβλεπα από την τηλεόραση όταν ήμουν πιο νέος, είναι καλοί παίκτες αλλά όταν άρχισα να παίζω άρχισα να υπολογίζω τον εαυτό μου και πιστεύω ότι δεν μου είναι αδύνατο να τους φθάσω.

ΕΡ.: Μέχρι που μπορείτε να φθάσετε; Στο ΝΒΑ;

ΑΠ.: Αυτό είναι το όνειρο για όλους τους παίκτες του κόσμου. Αλλώ πρώτα πρέπει να δείξω την αξία μου στην Ευρώπη. Αργότερα, αν είμαι καλός, θα πάω και στο ΝΒΑ.

ΕΡ.: Σας αρέσει το ελληνικό μπάσκετ;

ΑΠ.: Το γιουγκοσλαβικό μπάσκετ μπορεί να είναι το καλύτερο στην Ευρώπη αλλά σίγουρα το ελληνικό πρωτάθλημα είναι η καλύτερη διοργάνωση της ηπείρου. Οι φίλαθλοι είναι πολύ τρελοί. Για μένα είναι οι καλύτεροι. Μου αρέσουν πολύ.

ΕΡ.: Μοιάζουν κάπως με τους φιλάθλους άλλων χωρών;

ΑΠ.: Οχι, όχι, καθόλου. Αυτές οι εκδηλώσεις τους, είναι θαυμάσιες. Οταν ήρθα για πρώτη φορά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ το βρήκα γεμάτο από φιλάθλους και η καρδιά μου άρχισε να χτυπά. Κόντευε να σπάσει. Ηταν κάτι απίθανο.

Ο παίκτης του ΠΑΟΚ γνωρίζει ότι η φύση του χάρισε σπουδαίο ταλέντο αλλά όπως όλοι οι αθλητές που γεννήθηκαν στη Γιουγκοσλαβία γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι πρέπει να δουλέψει ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Μ' αυτό το μαχητικό πνεύμα, τόσο χαρακτηριστικό των Γιουγκοσλάβων, μπόρεσε να ξεπεράσει και το βαρύ τραυματισμό του τον περασμένο χρόνο και να ξαναβρεί τη θέση του στην ομάδα.

ΕΡ.: Πότε αρχίσατε να αισθάνεσθε σπουδαίος μέσα σ' αυτή την ομάδα;

ΑΠ.: Δούλεψα πολύ. Τον περασμένο χρόνο έπαιξα μόνο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, περίπου 20 λεπτά σε κάθε παιχνίδι. Προσπάθησα να δείξω ότι είμαι ο καλύτερος νέος παίκτης της Ευρώπης. Φέτος παίζω περισσότερο, σχεδόν 40 λεπτά και πιστεύω ότι έχω δείξει την αξία μου.

ΕΡ.: Ποιός ήταν ο δάσκαλός σας;

ΑΠ.: Πρέπει να είμαι πάρα πολύ ευγνώμων απέναντι σε έναν προπονητή τον Μπανιάρεβιτς (σημερινό προπονητή της Λάρισας). Δούλεψε πολύ μαζί μου όταν ήμουν νέος, έξι ώρες την ημέρα επί τέσσερα χρόνια.

ΕΡ.: Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε δύο χρόνια;

ΑΠ.: Δεν ξέρω. Θα προσπαθήσω να δουλεύω κάθε μέρα περισσότερο ώστε να δείξω ποιός είμαι. Ποιός ξέρει αν θα μπορέσω να φθάσω στο ΝΒΑ. Ξέρω ότι δεν θα είναι πάρα πολύ καλό να μείνω εδώ στην Ευρώπη.

ΕΡ.: Ποιά είναι η δυναμικότητα του ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή;

ΑΠ.: Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για το σύλλογο γιατί στην βασική ομάδα υπάρχουν νέοι παίκτες όπως ο Ρεντζιάς και εγώ. Εχουμε μόνο δύο παίκτες με εμπειρία, τον Πρέλεβιτς και τον Γκάρετ. Η φετινή χρονιά είναι δύσκολη για τον ΠΑΟΚ, αλλά μπορώ να πω ότι η ομάδα αυτή έχει μέλλον.

ΕΡ.: Υστερα από τα προβλήματα που συνόδευσαν την ομάδα τη φετινή χρονιά, με τις αλλαγές των προπονητών, πιστεύετε ότι ο ΠΑΟΚ φθάνει στον τελικό την κατάλληλη στιγμή;

ΑΠ.: Είναι ο πρώτος μου τελικός. Είμαι πολύ νέος, μόλις 18 ετών. Θα είναι πολύ δύσκολος, γιατί η Ταουγκρές είναι μια καλή ομάδα και θα γίνει ένα δυνατό παιχνίδι.

ΕΡ.: Ποιά σημασία δίνετε στο γεγονός ότι η Ταουγκρές παίζει τον τελικό στο γήπεδό της;

ΑΠ.: Είναι πολύ δύσκολο να παίξουμε στο γήπεδο της Ταουγκρές. Αν συνέβαινε το αντίθετο, αν η Ταουγκρές ερχόταν στο δικό μας γήπεδο, θα ήταν πολύ δύσκολο, για να μην πω αδύνατο να μας νικήσει. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε. Εάν παίξουμε καλά δεν φοβάμαι κανέναν.

Μ. ΒΟΤΣΙΔΗΣ


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Αθλητισμός]