ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΤΕΤΑΡΤΗ
6
ΜΑΡΤΙΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Θέματα


Στέρεψαν οι πηγές σε χωριό των Γρεβενών

Το "νερό νεράκι" λένε εδώ και έξι μήνες οι σεισμοπαθείς του οικισμού Αγαλαίοι Γρεβενών, καθώς ο Εγκέλαδος δεν "κτύπησε" μόνο στα σπίτια τους, αλλά και τις πηγές απ' όπου υδροδοτούνταν το χωριό, με αποτέλεσμα οι βρύσες που απέμειναν να στερέψουν και οι κάτοικοι να περνούν το δικό τους δράμα.

Η απόγνωση μάλιστα και η απελπισία των 80 εναπομείναντων κατοίκων του μικρού αυτού οικισμού της κοινότητας Κέντρου έφθασε στο έσχατο σημείο, καθώς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το πρόβλημα του νερού.

Γέροντες οι περισσότεροι, ζουν και με μια ακόμη αβεβαιότητα, καθώς ο οικισμός τους όπως και η κοινότητα είναι υπό μετακίνηση μια και βρίσκονται πάνω στο ρήγμα. Κανείς τους δεν γνωρίζει που θα κτιστεί, αν κτιστεί το νέο χωριό τους, ενώ οι σημερινές συνθήκες είναι "τραγικές", όπως αναφέρουν, αφού τους ξέχασε ακόμη και ο αγροτικός γιατρός τους τελευταίους δύο μήνες.

"Κύριοι καλύτερα ελάτε σκοτώστε μας και μην μας αφήνετε να αργοπεθαίνουμε", τονίζουν χαρακτηριστικά στο υπόμνημα διαμαρτυρία το οποίο έστειλαν στους δύο βουλευτές του νομού κ.κ. Ταταρίδη και Κρικέλη και επισημαίνουν πως στην "ύστατη προσπάθεια" που κάνουν για να επιβιώσουν "είναι να υπογράψουν όλοι" και να τους στείλουν τις υπογραφές τους.

"Ολοι οι κάτοικοι του συνοικισμού", αναφέρουν χαρακτηριστικά στη διαμαρτυρία τους οι σεισμόπληκτοι των Αγαλαίων "ζουν σε καιρούς μεσαιωνικούς". Και προσθέτουν:

"Το πιο αναγκαίο στον άνθρωπο, που είναι το νερό του Θεού, αυτοί οι άνθρωποι το πίνουν από σκουριασμένα βαρέλια. Το άγχος και η δυστυχία των κατοίκων, είναι στην πιο αποτελεσματική φάση, ενώ ζουν και κοιμούνται σε σπίτια με λαμαρίνες και το ψύχος είναι ψιλό.

"Η ύδρευση γίνεται μ' ένα βαρέλι του δασαρχείου και τα πρώτα κρούσματα θανάτου έχουν κτυπήσει".

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα ύδρευσης στον οικισμό Αγαλαίοι ο πρόεδρος της κοινότητας Κέντρου Σοφοκλής Εταιρίδης σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση προσπάθησαν να βρουν λύση.

"Το θέμα της ύδρευσης των Αγαλαίων ήταν ιδιόρρυθμο, μια και δεν γνωρίζαμε αν ο οικισμός και η κοινότητα μεταφερθούν ή όχι. Λύσεις ουσιαστικές είχαμε αλλά προτιμήσαμε αυτή της προσωρινής με το βυτίο του δασαρχείου", τονίζει στη "Θ" ο κ. Εταιρίδης και προσθέτει:

"Και εδώ όμως παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα καθώς το βυτίο ήταν σκουριασμένο. Η κοινότητα με δικά της χρήματα όμως πήρε πλαστικό βυτίο και πλέον το πρόβλημα δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και το πρόβλημα με τον αγροτικό ιατρό το οποίο παρουσιάστηκε εκείνη την εποχή.

"Θέλω επίσης να τονίσω το εξής: Η επιστολή διαμαρτυρία που βγήκε σήμερα στην επικαιρότητα από τον κ. Κρικέλη αφορούσε τον Οκτώβριο με αρχάς Νοεμβρίου όταν όντως υπήρχαν αυτά τα προβλήματα, ενώ επισημαίνω και πάλι ότι οριστική λύση υπάρχει αρκεί να γνωρίζουμε να μείνει ο οικισμός στη θέση του".

ΜΑΚΗΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Θέματα]