ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΤΕΤΑΡΤΗ
6
ΜΑΡΤΙΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Ρεπορτάζ


Νέος αρχηγός στην ΕΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ, 6.-

Ανέλαβε το μεσημέρι επίσημα τα καθήκοντά του ο αντιστράτηγος Θανάσης Βασιλόπουλος ο οποίος επελέγη χθες ως αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας από το ΚΥΣΕΑ.

Ο κ. Βασιλόπουλος διαδέχεται τον μέχρι τώρα αρχηγό Μανόλη Χουρδάκη ο οποίος αποστρατεύθηκε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού.

Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας γεννήθηκε το 1939 στο Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας και κατετάγη στην τέως χωροφυλακή το 1958. Από την σχολή αξιωματικών αποφοίτησε το 1967 και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του του απονεμήθηκαν αρκετές ηθικές αμοιβές.

Ο κ. Βασιλόπουλος υπηρέτησε με επιτυχία σε διάφορες υπηρεσίες της αστυνομίας. Εκπαιδεύτηκε σε θέματα εγκληματολογίας, έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή σεμινάρια στην "Ιντεπόλ" ενώ μετεκπαιδεύτηκε στην ακαδημία στελεχών της βρετανικής αστυνομίας και στην Σκότλαντ Γιάρντ.

Τον Μάιο του 1990 ο κ. Βασιλόπουλος αποστρατεύθηκε με το βαθμό του αστυνομικού διευθυντή και μετά από προσφυγή του στο Συμβούλιο ης Επικρατείας επανήλθε στην αστυνομία τον Δεκέμβριο του 1993. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Λίρα.

Η επιλογή του κ. Βασιλόπουλου στην πυραμίδα της ιεαρχίας του αστυνομικού σώματος χαρακτηρίζεται ως λίαν επιτυχημένη αφού όλοι δέχονται ότι είναι μετριοπαθής αξιωματικός με πολλές αρετές και ικανότητες. Είναι έντιμος, δίκαιος, εργατικός και χαίρει εκτίμησης από όλους τους αστυνομικούς.

Μετά την επιλογή του κ. Βασιλόπουλου ως αρχηγού της αστυνομίας αρχίζουν ουσιαστικά και οι ετήσιες κρίσεις της ελληνικής αστυνομίας. Ετσι αναμένεται ότι σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο της αστυνομίας με το νέο αρχηγό και δύο αντιστρατήγους του στρατού ξηράς το οποίο θα κρίνει το δεύτερο υπαρχηγό της αστυνομίας αντιστράτηγο Χαράλαμπο Σκίτσα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σκίτσας θα αποστρατευθεί δεδομένου ότι έχει διόμισι χρόνια στον ίδιο βαθμό και θα είναι εκτός λογικής να μείνει και τρίτο χρόνο.

Οι υπαρχηγοί

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν δύο κενές θέσεις, οι θέσεις των υπαρχηγών που θα συμπληρωθούν από τους οκτώ υποστρατήγους του σώματος τους οποίους θα κρίνει το ίδιο συμβούλιο. Οι υποστράτηγοι που θα κριθούν είναι οι Γιάννης Καρακοντίνος, γενικός διευθυντής αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Νίκος Χατζάκης γενικός διευθυντής αστυνομίας Αττικής, Σπύρος Λάζαρης γενικός επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας, Παναγιώτης Πιτσογιάννης γενικός επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας, Χρήστος Κεραμιδάς διευθυντής ασφαλείας Αττικής, Αντώνιος Αγγελόπουλος διευθυντής της κρατικής ασφάλειας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Ευτύχιος Πεντάρης γενικός επιθεωρητής Δυτικής Ελλάδας και Γιάννης Τακάκης γενικός επιθεωρητής Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Δύο από αυτούς θα επιλεγούν από το συμβούλιο, θα προαχθούν στο βαθμό του αντιστρατήγου και θα τοποθετηθούν υπαρχηγοί του σώματος.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κρίσεις των 27 ταξιάρχων του σώματος που είναι οι Μανόλης Σπυριδάκης, Σπύρος Αγγελάκης, Κώστας Πολίτης, Νίκος Παπανδριανός, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Μητρόπουλος, Δημοσθένη Κρυονίδης, Νίκος Παπαζαφειρίου, Αντώνης Κουκάκης, Δημήτρης Κιμπουρόπουλος, Σταύρος Χουλάκης, Σπύρος Πανουσάκης, Γιάννης Συκιώτης, Γιάννης Γεωργακόπουλος, Γιώργος Πλάκας, Γιάννης Γκογκοζώτος, Γιώργος Μανουσάκης, Παναγιώτης Κοράκης, Μιλτιάδης Ρατσιάτος, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Γιάννης Παπαδάκης, Νίκος Κωνστανταρόπουλος, Γιώργος Τριανταφύλλου, Λευτέρης Γρίβας, Γιώργος Τσουκάκης, Βασίλης Βεριόπουλος και Γιάννης Μποζινάκης.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει βαθιά τομή και στο βαθμό του ταξιάρχου ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους νεότερους αξιωματικούς να ανέβουν στην ιεραρχία και να επιλεγούν νέα στελέχη για καίρια πόστα.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Ρεπορτάζ]