ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
16
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Πολιτικά


Ο αντιπτέραρχος Τζογάνης νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

ΑΘΗΝΑ, 16.-

Τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ανέλαβε ο μέχρι τώρα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Αθανάσιος Ε. Τζογάνης, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη.

Ο αντιπτέραρχος Τζογάνης θα διαδεχθεί τον μέχρι τούδε αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Χ. Λυμπέρη. Για την εκλογή του κ. Τζογάνη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Αρσένης δήλωσε: "Στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και τοποθετείται νέος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ο αντιπτέραρχος Αθ. Τζογάνης".

Ποιος είναι

Ο αντιπτέραρχος Αθανάσιος Ε. Τζογάνης επελέγη αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας την 17.12.1993.

Γεννήθηκε στην κοινότητα Σκούρτους της Αιτωλοακαρνανίας το 1939.

Αρχισε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία με την εισαγωγή του στη σχολή Ικάρων τον Απρίλιο του 1959. Αποφοίτησε από τη σχολή Ικάρων το 1962 πρώτος μεταξύ 16 ανθυποσμηναγών, που τελικά ορκίσθηκαν αξιωματικοί από τους 50 που είχαν εισέλθει στη Σχολή Ικάρων.

Υπηρέτησε και αξιοποιήθηκε ως κυβερνήτης σε μοίρες αεριωθούμενων πολεμικών αεροσκαφών και μοίρες μεταφορικών αεροσκαφών συνολικά 18 έτη περίπου, συμπληρώσας περί τις 7.000 ώρες πτήσεως.

Πέρα από τα πτητικά του καθήκοντα υπηρέτησε ως διοικητής ανεξαρτήτου σμήνους αεροσκαφών (Σ.Μ.Υ.Π.), διοικητής πολεμικής μοίρας (345Μ Α-7Η Corsair) και διοικητής πτέρυγος μάχης (112 Π.Μ.). Υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις όλων των βαθμίδων, όπως επιτελής πτέρυγας μάχης, επιτελής ΔΑΕ, υπασπιστής υπουργού Εθνικής Αμύνης, σύμβουλος του μονίμου αντιπροσώπου του ΝΑΤΟ (ΜΑΒΑΣ, Βρυξέλλες), διευθυντής διεύθυνσης προσωπικού ΓΕΑ (Β4), διευθυντής Βκλάδου ΓΕΑ, επιτελάρχης αρχηγείου τακτικής αεροπορίας (ΑΤΑ), διοικητής διοίκησης αεροπορικής υποστήριξης (ΔΑΥ) και αρχηγός αρχηγείου τακτικής αεροπορίας.

Φοίτησε σε διάφορα σχολεία της ειδικότητάς του, μεταξύ των οποίων και οι σχολές κατωτέρων επιτελών αεροπορίας (ΣΚΕΑ) και σχολή πολέμου αεροπορίας (ΣΠΑ).

Γνωρίζει αγγλικά.

Εχει τιμηθεί με παράσημα - μετάλλια.

Ο αντιπτέραρχος Αθ. Τζογάνης είναι παντρεμένος με τη Ρένα Τζογάνη, και έχουν δυο κόρες, την Κλαίρη και την Ασπασία.

Η τελετή της ανάληψης των καθηκόντων του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα γίνει σήμερα, στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Αλλαγές στα επιτελεία

Σε κλίμα συμφωνίας, εν όψει των τακτικών κρίσεων αξιωματικών που άρχισαν χθες, αλλά και των γενικότερων αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί στις ένοπλες δυνάμεις, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 μ.μ. νέα σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να αποφασισθούν οι μεταβολές στην ηγεσία των Γενικών Επιτελείων.

Πιθανότερος υποψήφιος για την ανάληψη της αρχηγείας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) θεωρείται ο αντιστράτηγος Μανούσος Παραγιουδάκης, διοικητής του Δ Σώματος Στρατού.

Για την Πολεμική Αεροπορία υπάρχει η πιθανότητα να τοποθετηθεί αρχηγός ΓΕΑ ο νυν υπαρχηγός ΓΕΑ υποπτέραρχος Δημήτρης Λιτζιεράκος, η ο υποπτέραρχος Στ. Πετρουλάκης με ταυτόχρονη προώθηση του υποπτέραρχου Γ. Αντωνετλή στην θέση του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Για την θέση του αρχηγού ΓΕΝ, επικρατέστερος υποψήφιος φέρεται ο αντιναύαρχος Λ. Παληογιώργος αρχηγός στόλου, αλλά συμπίπτει η υποψηφιότητά, του αντιναύαρχου Γ. Μπεζεριάνου, διοικητή της σχολής Εθνικής Αμυνας.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Πολιτικά]