ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
9
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Πολιτικά


Εντονη συγκίνηση στην κηδεία του υποπλοίαρχου Βλαχάκου

ΑΘΗΝΑ, 9.-

ΜΕΣΑ σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης έγινε χθες η κηδεία του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ο οποίος ανήκε στο τριμελές πλήρωμα του μοιραίου ελικοπτέρου Αγκούστα - Μπελ 212 το οποίο είχε καταπέσει τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης κοντά στη βραχονησίδα Ιμια και ενώ η ελληνοτουρκική κρίση έβαινε προς αποκλιμάκωση.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά, με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Παρόντες μεταξύ άλλων, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χ. Σαρτζετάκης, ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας κ. Κ. Σφυρίου, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ν. Κουρής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χ. Λυμπέρης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Εβερτ και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Μητσοτάκης όπως και πολλοί συγγενείς, συνάδελφοι και πλήθος κόσμου. Η ταφή της σορού του Παναγιώτη Βλαχάκου έγινε αργά το απόγευμα στο νεκροταφείο Αναστάσεως, όπου του αποδόθηκαν τιμές κι ενώ το πλήθος έψαλε με συγκίνηση τον Εθνικό Υμνο συγχρόνως δύο ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού (ένα ΑΒ - 212 όμοιο με εκείνο το οποίο πέταξε ο Βλαχάκος καθώς και ένα από τα καινούργια SH-60 "Σινούκ") υπερίπταντο του χώρου της κηδείας. Οι πιλότοι επέλεξαν τον τρόπο αυτό για να αποχαιρετήσουν το νεκρό συνάδελφό τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Αρσένης, δεν παρευρέθη στην κηδεία, επειδή πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα επίσκεψη στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γ. Κληρίδη και τον Κύπριο υπουργό εθνικής άμυνας.

Το Πολεμικό Ναυτικό, σαν ελάχιστο φόρο τιμής αποφάσισε να προαγάγει τα μέλη του απωλεσθέντος ελικοπτέρου και από το ΓΕΝ εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι με πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας το πλήρωμα του Ε/Π 21, που απώλεσε τη ζωή του στη θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, προήχθη ως εξής:

Ο μάχιμος υποπλοίαρχος Καραθανάσης Χριστόδουλος στο βαθμό του αντιπλοιάρχου.

Ο μάχιμος υποπλοίαρχος Βλαχάκος Παναγιώτης στο βαθμό του αντιπλοιάρχου.

Ο αρχικελευστής ΗΝ/ΑΥ Γιαλοψός Εκτωρ στο βαθμό του σημαιοφόρου.

"Επίσης υπεβλήθη πρόταση προς το υπουργείο των Εξωτερικών για απονομή παρασήμου και στους τρεις καθ' υψηλή επιταγή του προέδρου της Δημοκρατίας".

Οι νεκροψίες

Στο μεταξύ, έγιναν χθες γνωστά τα αποτελέσματα των νεκροψιών στις σορούς του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Εκτορα Γιαλοψού, που διενεργήθηκαν από ειδική επιτροπή της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πορίσματα ο θάνατος του υποπλοιάρχου Βλαχάκου ήταν ακαριαίος και επήλθε από κακώσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στη θάλασσα. Αντιθέτως η σορός του αρχικελευστή Γιαλοψού δεν έφερε μεγάλες κακώσεις και φαίνεται ότι ζούσε όταν προσέκρουσε το ελικόπτερο στη θάλασσα, αλλά τελικά ο θάνατός του επήλθε από πνιγμό. Τονίζεται ότι και στα πτώματα των τριών ναυτικών δεν βρέθηκαν κακώσεις από έκρηξη, από ωστικό κύμα, ή από φλόγα, ενώ δεν βρέθηκαν ίχνη από βολίδες πυροβόλου όπλου.

Υπενθυμίζεται ότι το ιατροδικαστικό πόρισμα της σορού του υποπλοιάρχου Καραθανάση αναφέρει ότι ο θάνατός του δεν επήλθε από τις κακώσεις που έφερε από πρόσκρουση επί αμβλείας επιφάνειας δηλαδή με τα όργανα του κόκπιτ, αλλά από πνιγμό ο οποίος πρέπει να έγινε 3 - 4 λεπτά μετά την πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Πολιτικά]