ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΣΑΒΒΑΤΟ
3
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Καλλιτεχνικά


Τιμήθηκαν Λαχάς Σουρούνης

Τους βραβευμένους με τα κρατικά βραβεία μυθιστορήματος και διηγήματος λογοτέχνες Αντώνη Σουρούνη και Κώστα Λαχά τίμησε ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97" σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στις 8 μ.μ. στν αίθουσα "Αριστοτέλης" του "Μακεδονία Παλλάς".

Η βράβευση των δύο άξιων δημιουργών, που γεννήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα (στη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σουρούνης και στο Κάτω Θεοδωράκι του Κιλκίς ο Κώστας Λαχάς), έζησαν στη βορειοελλαδική πρωτεύουσα ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, εμπνεύστηκαν από αυτήν και της πρόσφεραν την ύψιστη ελληνική λογοτεχνική διάκριση, αποτελεί τιμή για τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97", αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αναδεικνύει την διαρκώς ανανεούμενη συγγραφική προσφορά του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι δύο τιμώμενοι καλλιτέχνες, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, πολλοί επίσημοι, ο πρόεδρος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η διοίκηση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97", άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι των ΜΜΕ κ.ά.

Στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97" και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος τόνισε: "Είναι ευτυχής ο λόγος που μας φέρνει σήμερα στην εκδήλωση αυτή. Δύο συμπολίτες μας, πνευματικοί άνθρωποι με μακρά θητεία στην πολιτιστική ζωή της πόλης και όχι μόνον, τιμήθηκαν το 1995 από την πολιτεία με βραβεία για την δουλειά τους στον τομέα της λογοτεχνίας.

"Βραβεία που δεν αντανακλούν μόνο την ιδιαίτερη επιτυχία τους στο μυθιστόρημα, αλλά και την πολύμορφη πνευματική προσφορά τους στον πολιτισμό της πόλης. Της πόλης, της Θεσσαλονίκης μας, που αξιώθηκε να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997. Ενός τίτλου που δικαιούται η Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη προσφορά της στον Πολιτισμό, ιδιαίτερα δε στον τομέα των γραμμάτων, όπου έχει επιδείξει πληθώρα διαπρεπών λογοτεχνών με πλούσιο έργο.

"Παράλληλα με τη σημερινή βράβευση μας δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με όλους εσάς τους ανθρώπους του πολιτισμού στην αρχή του 1996, χρόνου που ταυτίζεται με την τελική ευθεία για το 1997 και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.

"Είναι χαρά αλλά και τιμή, ως δήμαρχος της πόλης, αλλά και ως πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το δ.σ. του οποίου πήρε την απόφαση να τιμήσει τους διακεκριμένους συμπολίτες μας, σαν ελάχιστη ηθική ικανοποίηση για την επιτυχία τους και να επιδώσω τις αναμνηστικές πλακέτες στους αγαπητούς κ.κ. Αντώνη Σουρούνη και Κώστα Λαχά".

Στην αντιφώνηση του ο Κώστας Λαχάς είπε χαρακτηριστικά:

"Σας ευχαριστώ θερμά για την ιδιαίτερα ευγενική πρωτοβουλία του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997, στον οποίο προεδρεύετε, όπως επίσης ευχαριστώ τον αντιπρόεδρο κ. Σαλπιστή και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Βακαρέλλη, για την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, η οποία - αν δεν παρερμηνεύω την αγαθότητα των προθέσεών σας, - διερμηνεύω πάντως αυτή την πράξη σας ως έκφραση αβροφροσύνης και τιμής, όχι μόνο απέναντι στον Αντώνη Σουρούνη και σ' εμένα, αλλά προς το σύνολο των λογοτεχνών, καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων της πόλης μας, από τους οποίους κολακεύομαι να πιστεύω ότι κατάγομαι.

"Ετσι, συνεορτάζοντας σήμερα μαζί σας, μου προσφέρετε την μοναδική ευχαρίστηση να γευτώ μια κορυφαία προσωπική χαρά διαχεόμενη ανάμεσα στα παριστάμενα εκλεκτά μέλη της οικογένειας των συμπολιτών μου ομοτέχνων - μια, όντως, δύσκολη οικογένεια σε μια καθόλου εύκολη πόλη για τέτοιου είδους, μάλλον, δύστροπες συμβιώσεις και, γι' αυτό ίσως είναι ερεθιστικά επιθυμητή η Θεσσαλονίκη και για τα εύφορα πνευματικά εδάφη της που εκτείνονται έως το απώτερο ιστορικό της παρελθόν και για το πολύμορφα δυναμικό, όμως ασύντακτο παρόν της, αλλά και για ένα ανθηρό και ακμαίο μέλλον, που δικαιωματικά της ανήκει και βάσιμα προσδοκούμε όλοι.

"Αλλωστε, γέννημα του Κιλκίς εγώ, θρέμμα όμως του πνευματικού κλίματος της Θεσσαλονίκης, οφείλω τα πάντα στος ανθρώπους της εκείνους, που με το δημιουργικό ήθος του πνευματικού τους έργου και την κοινωνική τους εγκαρδίωση, με στήριξαν να πορευτώ από το 1955 που ζω και εργάζομαι σ' αυτή την πόλη, όπου έφτασα παντελώς απαράσκευος για υπερπολυτελείς ενασχολήσεις, όπως η τέχνη. Ευτυχώς που θυμόμουν από το γυμνάσιο ότι "η πενία τέχνας κατεργάζεται", ώστε κατεργαζόμενος και εγώ πολλές τέχνες για να περισώσω κάτι από τα υπάρχοντά μου, πείσθηκα στο αναμεταξύ ότι δεν κατεργάζεται η τέχνη την πενία, απεναντίας μάλιστα, πριμοδοτεί πλουσιοπάροχα την πενομένη ύπαρξή μας.

"Κυρίες και κύριοι,

Αν η επίσημη τελετή επίδοσης των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων από τον υπουργό Πολιτισμού στο Εθνικό Θέατρο της Αθήνας, σηματοδότησε την οφειλόμενη μέριμνα της πολιτείας για το δημιουργικό λόγο και το βιβλίο, μέσω ενός ετήσια καθιερωμένου πανελλήνιου θεσμού, η σημερινή εκδήλωση αισθάνομαι να με σπαργανώνει τρυφερά, επαναφέροντάς με στην αρχική πνευματική μου μήτρα, όπως ανέκαθεν λογαριάζω την Θεσσαλονίκη, μαζί με τον γενέθλιο τόπο μου φυσικά, το Κιλκίς, που γεωγραφικά τουλάχιστον γειτνιάζουν, ώστε, εκτός του ότι μου εξασφαλίζεται έτσι η συνέχεια του ζωτικού προσωπικού μου χώρου, μου δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να αποταμιεύω με σχετική, έστω, ασφάλεια, τις ανασφάλειες του βίου μου και τις απορίες, μέσα σε μυστικούς πόμιους πόρους καταφυγής, κι όταν ακόμα δεν διαθέτει τα απαιτούμενα νερά ο Εχέδωρος για να τον αναπλεύσεις, φτάνοντας έως το πατρογονικό Κάτω Θεοδωράκι.

"Σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, μάλλον συμπτωματικές όπως η αποψινή, όπου όλα είναι προφανή εκ των προτέρων: η καλή πρόθεση καιδιάθεση των οικοδεσποτών, η θερμή παρουσία των συνδαιτυμόνων και, δεδομένη η συγκίνηση των τιμωμένων, αναλογίζομαι πως είναι, ίσως, πρόσφορη η στιγμή για να πω ότι, ακριβώς γιατί ζούμε σ' αυτή την πόλη, με την οποία γαλουχηθήκαμε σαν "οξυγονοκολλητές ονείρων", επιδιδόμενοι σε "ασκήσεις επί αμμοδόχου", μας επιτρέπεται νομίζω να προβάλλουμε ένα πάντα επίκαιρο και διαρκώς ζητούμενο των πνευματικών μας ανθρώπων: να απαιτούμε δηλαδή ως πολίτες της, να ζει και η πόλη εντονότερα μαζί μας και διαρκέστερα βεβαίως, γιατί πέρα από τους ευγενείς συμπολίτες μας που επιμένουν να μας εισπράττουν, είναι κυρίως η πόλη που, ως οργανωμένη κοινότητα, εισπράττει στο πολλαπλάσιο και μονίμως αυτά τα διαρκή αγαθά και, βέβαια, η υπερκείμενη πολιτεία, καθώς από κοινού νέμονται εσαεί, καρπούμενοι την ενδεχόμενη υπεραξία της πνευματικής και καλλιτεχνικής κατάθεσης των δημιουργών ενός τόπου, πλουτίζοντάς τον με σπάνιες πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και αξίες, ανεξάρτητα αν η σημασία τους αναγνωρίζεται έγκαιρα ή καθυστερημένα, όπως, δυστυχώς, συνηθέστατα συμβαίνει. Γι' αυτό και η σημασία της τιμής που μου προσγίνεται απόψε, εισπράττεται με το ανάλογο περιεχόμενο από εμένα, ως πράξη αμοιβαίας δημιουργικής δραστικότητας προσωπικής, αλλά, ταυτόχρονα συλλογικής κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης.

"Πάντως και από τη μεριά μας, κι όταν ακόμα λείπει η ευθυτενής παρρησία του δημόσιου λόγου, είναι αναγκαίο να υπερβούμε ένα υφέρπον μικρόκαρδο διαβρωτικό κλίμα, που ενώ δεν αναιρεί αυτούς προς τους οποίους κατευθύνεται, σίγουρα αυτοαναιρεί τους καλλιεργητές του, ακυρώνει διαπροσωπικές σχέσεις και, εντέλει τραυματίζει, υποβαθμίζοντας το συνολικό πνευματικό πρόσωπο της πόλης.

"Βαθύτατα συγκινημένος, κ. δήμαρχε, σας είμαι ευγνώμων, γιατί, παρότι απροετοίμαστος, ευτυχώς, για παρόμοιες επιδαψιλεύσεις, ευτύχησα να γευτώ από την πόλη μου αυτό το ακριβό αντίδωρο, "εις οσμήν ευωδίας πνευματικής", ελπίζω".

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντώνης Σουρούνης, αφού ευχαρίστησε, αναφέρθηκε στην απομάκρυνσή του επί σειρά ετών από τη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, την οποία πάντα αγαπά, όπως διευκρίνησε προσθέτοντας "και τη μάνα μου την αγαπώ, αλλά και απ' αυτήν έχω φύγει".

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕΘ Γιάννης Βακαρέλλης αντί χαιρετισμού χάρισε στους τιμώμενους και τους προσκεκλημένους μια ευχάριστη έκπληξη παίζοντας ο ίδιος στο πιάνο.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Καλλιτεχνικά]