ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1995
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Καλλιτεχνικά


Βραβεία Ακαδημίας

ΑΘΗΝΑ, 29.-

Εντυπωσιακή η προσέλευση των προσκεκλημένων χθες στην τελετή της απονομής των βραβείων της ακαδημίας Αθηνών, που έγινε με αισθητή την απουσία πολιτικών προσώπων.

Τα βραβεία, 68 συνολικά, είναι τα περισσότερα χρηματικά και χωρίζονται στην τάξη των Θετικών Επιστημών, στην τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, στην τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών και του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.

Στην τάξη των Θετικών Επιστημών το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη απονεμήθηκε, με χρηματικό έπαθλο 800.000 δρχ. στους Γιώργο Σαπουνά και Δημήτρη Μηλιάκο για την ανέκδοτη μελέτη τους "Η εξέλιξη της γεωργίας μας κατά τον 20ό αιώνα και διδάγματα για το μέλλον".

Το βραβείο Κωνσταντίνου Ι. Μοίρα απονεμήθηκε, με χρηματικό έπαθλο 600.000 δρχ. στο νεαρό γιατρό Κωνσταντίνο Βουμβουράκη για την εργασία του "Παρουσία αυτοαντισωμάτων στον ορό και το ΕΝΥ ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας".

Στην τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών απενεμήθη, μετά θάνατο, αργυρό μετάλλιο στο ζωγράφο Διαμαντή Διαμαντόπουλο, σε αναγνώριση του συνόλου του έργου του και της προσφοράς του στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα.

Αργυρό μετάλλιο απονεμήθηκε στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδας για την αξιόλογη προσφορά του υπό τη διεύθυνση του Εμμανουήλ Κάσδαγλη και επίσης αργυρό μετάλλιο στο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη.

Χάλκινο μετάλλιο απονεμήθηκε στη "Δικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου" η οποία συμβάλλει σημαντικά με την όλη δράση της στην άνοδο του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου της χώρας.

Το βραβείο του εκδοτικού οίκου αδελφών Κυριακίδη με χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δρχ. απενεμήθη στο Βλάσση Αγτζίδη για την ανέκδοτη μελέτη του με τίτλο "Η ποντιακή διασπορά στις βορειοανατολικές περιοχές του Ευξείνου Πόντου. Οι αιτίες και οι συνέπειές της. Ιστορία και πολιτισμός 19ος - 20ός αιώνας".

Το βραβείο Νικολάου Ι. Καρόλου με χρηματικό έπαθλο 800.000 δρχ. που προκηρύχθηκε για σύγγραμμα περί Μακεδονίας από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα απονεμήθηκε στον κ. Βασίλειο Γούναρη.

Βραβείο απονεμήθηκε στο ζωγράφο Αλέκο Λεβίδη για τη μετάφραση, το σχολιασμό και την επιμέλεια της ύλης του εκδοθέντος 35ου βιβλίου της φυσικής ιστορίας του Πλίνιου του Πρεσβυτέρου "Περί της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής".

Με έπαινο τιμήθηκε η έκδοση της γενικής γραμματείας περιφερείας ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τίτλο "Θράκη".

Τα βραβεία του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη απονεμήθηκαν:

- Στη Λένα Παππά για το βιβλίο της "Ποιητικά Απαντα 1956 - 1992".

- Στη Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου για το βιβλίο της "Με τη λάμπα θυέλλης" και

- Στο Βάλτερ Πούχνερ για το βιβλίο του "Ανιχνεύοντας τη θεατρική παράδοση".

Στην τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών βραβεία απονεμήθηκαν:

- Στο δήμο Τυχερού του νομού Εβρου που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

- Στην κωμόπολη Νέα Βύσσα του νομού Εβρου για τη συμβολή των κατοίκων της στους αγώνες του έθνους, καθώς και για την οικονομική και την πολιτιστική της ανάπτυξη η οποία αποσκοπεί στη συγκράτηση των κατοίκων στη γενέτειρά τους.

Επαινος απονεμήθηκε για πράξη αυτοθυσίας στους Λουκά Ζαφείρη, Νικόλαο Ζουλούμη και Ερη Σιούτα μέλη του ναυτικού ομίλου Καστοριάς και τον Ιωσήφ Κούνδουρο επιβάτη του ελικοπτέρου το οποίο κατέπεσε την άνοιξη του 1994 στη λίμνη Καστοριάς.

Επαινος απονεμήθηκε στους εθελοντές αυτοδύτες Παρασκευά Γκιαούρη, Δημήτριο Σταυροράβδη, Ιωάννη Γογώνα και Ντονάτο Αμαντέι οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως σε έκκληση των ιατρών και κατόρθωσαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν τα αποκοπέντα άκρα του Βασιλάκη Δοσούλα, ο οποίος ακρωτηριάστηκε κατά τη σύγκρουση επιβατικού πλοίου με μικρή αλιευτική λέμβο.

Επαινος απονεμήθηκε και στο νεαρό Αλβανό Αλεξάντερ Ντάμο ο οποίος χωρίς να είναι καλός κολυμβητής έπεσε στη θάλασσα στην παραλία παλαιού Τελωνείου Κισσάμου Κρήτης και με κίνδυνο της ζωής του επιχείρησε να διασώσει ηλικιωμένο από πνιγμό.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Καλλιτεχνικά]