ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΤΡΙΤΗ
19
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1995
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Ρεπορτάζ


ΓΚΑΚΣΤΕΡΙΚΗ ΑΠΑΓΩΓΗ

ΔΡΑΠΕΤΕΣ των φυλακών και σεσημασμένοι ληστές Τραπεζών είναι οι απαγωγείς του εργοστασιάρχη Αλέξανδρου Χαϊτογλου, 41 χρόνων, πατέρα τριών παιδιών, από τη Θεσσαλονίκη. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αστυνομικές αρχές μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα οι απαγωγείς κατάφεραν να διαφεύγουν τη σύλληψη με "λεία" 260.000.000 δραχμών που απεκόμισαν από την απαγωγή του εργοστασιάρχη.

Οι δράστες Βασίλης Παλαιοκώστας, 29 χρόνων και Παύλος Κερεμίδης, 44 χρόνων, όπως διαπιστώθηκε είχαν καταστρώσει και έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους όταν ο αδελφός του θύματος Κώστας Χαϊτογλου, 43 χρόνων, πρόεδρος του ΤΑΚ Ηρακλή και πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της Πολιτιστικής Ανοιξης στη Β Θεσσαλονίκη, κέρδισε στο ΛΟΤΤΟ 160.000.000 δραχμές...

Ετσι την περασμένη Παρασκευή απήγαγαν τον αδελφό του και ζήτησαν 3.000.000 μάρκα για να τον αφήσουν ελεύθερο. Τρεις μέρες αργότερα συμβιβάστηκαν να πάρουν 260.000.000 δραχμές και τελικά τον άφησαν ελεύθερο.

Η "Θ" γνώριζε την απαγωγή από προχθές αλλά δεν δημοσίευσε τίποτα σεβόμενη την επιθυμία του Κώστα Χαϊτογλου ο οποίος πίστευε ότι η δημοσιότητα θα οδηγούσε σε αρνητική κατάληξη.

Το ιστορικό

Η απαγωγή έγινε στις 8.15 το πρωί της Παρασκευής στο δεύτερο χιλιόμετρο του δρόμου Ωραιοκάστρου - Θεσσαλονίκης την ώρα που ο Χαϊτογλου πήγαινε μόνος με το Ι.Χ του στο εργοστάσιό του, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Οι δράστες τον ακινητοποίησαν απειλώντας τον με όπλα, τον οδήγησαν σε παρακείμενη αλάνα και εκεί αφού τον επιβίβασαν στο δικό τους αυτοκίνητο έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι από το αυτοκίνητο του Χαϊτογλου πήραν και μια τσάντα που περιείχε 1.000.000 δραχμές και επιταγές ύψους 15.000.0000.

Λίγο αργότερα ειδοποίησαν τον αδελφο του Κώστα Χαϊτογλου και του ζήτησαν ως λύτρα 3.000.000 γερμανικά μάρκα.

Στις 2 το μεσημέρι της ίδιας μέρας βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το αυτοκίνητο του Χαϊτογλου στην αλάνα δίπλα στο δρόμο Ωραιοκάστρου - Θεσσαλονίκης.

Ολο το Σαββατοκύριακο ακολούθησαν αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις για το ύψος των χρημάτων που ζητούσαν οι δράστες. Τελικά οι απαγωγείς πείστηκαν ότι δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν 3.000.000 μάρκα γιατί καμιά Τράπεζα δεν διέθετε τόσο μεγάλο ποσό.

Ετσι συμφώνησαν να παραλάβουν 150.000.000 δραχμές σε χαρτονομίσματα των 10.000 και 650.000 μάρκα τα οποία παραλήφθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας ύστερα από παρέμβαση του εισαγγελέα.

Χθες στις 2.30 το μεσημέρι οι απαγωγείς τηλεφώνησαν στον Κώστα Χαϊτογλου και του ζήτησαν να ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα με το αυτοκίνητο της συζύγου του αδελφού του, με προορισμό την Αθήνα.

Ο Κώστας Χαϊτογλου ο οποίος ζήτησε από την πρώτη στιγμή να μην αναμιχθεί η αστυνομία στην υπόθεση ακολούθησε πιστά τις οδηγίες των απαγωγέων. Ξεκίνησε μαζί με το διευθυντή πωλήσεων της εταιρίας "Μακεδονικός Χαλβάς" Αθανάσιο Χριστοφορίδη και στις 4.15 δέχθηκαν νέο τηλεφώνημα από τους δράστες οι οποίοι τους ζήτησαν να κατευθυνθούν προς τη Λάρισα.

Τα λύτρα

Στις 5.25 κατευθυνόντουσαν προς τη Λάρισα οι απαγωγείς επικοινώνησαν μαζί τους και τους ζήτησαν να συνεχίσουν προς Λαμία.

Στις 6.15 σε νά τηλεφωνική επικοινωνία τους ζήτησαν να κατευθυνθούν προς το Δομοκό και τους οδήγησαν σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων που ήταν κλειστό, όπου ζήτησαν να αφήσουν τα χρήματα.

Λίγα λεπτά αργότερα υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία αυτή τη φορά από τον Αλέκο Χαϊτογλου ο οποίος τους ζήτησε να κατευθυνθούν προς το κέντρο της Λαμίας και να σταθμεύσουν έξω από ένα κρεοπωλείο στην πινακίδα του οποίου γράφει "Πολιτικός Γαλαξίας". Μάλιστα ένας από τους απαγωγείς είπε εκείνη τη στιγμή ότι "ο Αλέκος θα σας ενημερώσει από καρτοτηλέφωνο για το σημείο όπου πρόκειται να τον παραλάβετε".

Στος 8.10 οι απαγωγείς επικοινώνησαν και πάλι με τον Κώστα Χαϊτογλου και τον ενημέρωσαν ότι θα τον αφήσουν τον αδελφό του μετά από μισή ώρα.

Στις 8.40 σε νέα επικοινωνία τους είπαν ότι θα τον παραλάβουν σε μισή ώρα από τον υπεραστικό σταθμό λεωφορείων της Καρδίτσας.

Στις 9.45 τελικά, ο Αλέξανδρος Χαϊτογλου βρέθηκε στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Καρδίτσας όπου τον περίμενε ο αδελφός του.

Σημειώνεται ότι όλες οι επικοινωνίες γινόταν με κινητό τηλέφωνο το οποίο όπως διαπιστώθηκε είχε κλαπεί προ ημερών από την Αθήνα.

Το κινητό τηλέφωνο βρισκόταν μέσα στο Ι.Χ. Θεσσαλονικιού φωτογράφου το οποίο είχε κλαπεί στην Αθήνα. Το κλεμμένο αυτοκίνητο αφού χρησιμοποιήθηκε σε ένοπλη ληστεία, το εγκατέλειψαν έξω από τον πρωτεύουσα. Από τα δακτυλικά αποτυπώματα διαπιστώθηκε ότι δράστες ήταν οι σεσημασμένοι κακοποιοί Παλαιοκώστας και Κερεμίδης. Υπενθυμίζεται ότι ο Παλαιοκώστας δραπέτευσε από τις φυλακές στις 15 Ιανουαρίου του 1991 ενώ ο Κεραμίδης στις 30 Ιουλίου του 1995.

Ηδη ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μανώλης Χουρδάκης επικήρυξε τους απαγωγείς με ποσό 250.000.000 δραχμών.

Σάλος στη Θεσσαλονίκη

Η είδηση της απαγωγής προκάλεσε σάλο στη Θεσσαλονίκη αφού για πρώτη φορά στα χρονικά της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάστηκε τέτοιο κρούσμα. Πριν από μήνες είχε γίνει η απαγωγή του 12χρονου Κωστάκη Δαλάκα από την Αθήνα, η γιαγιά του οποίου κέρδισε επίσης στο ΛΟΤΤΟ.

Χθες βράδυ στο Ωραιόκαστρο όπου κατοικούν οι αδελφοί Χαϊτογλου επικρατούσε αναστάτωση, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι αγνοούσαν το περιστατικό και ενημερώθηκαν από τις τηλεοράσεις.

Συγγενείς και φίλοι των αδελφών Χαϊτογλου έσπευσαν στο σπίτι τους να πληροφορηθούν τι ακριβώς συνέβη. Ενας απ' αυτούς, ο Μιχάλης Βουράκης οικογενειακός φίλος των αδελφών δήλωσε ότι πληροφορήθηκε το γεγονός από την τηλεόραση και γι' αυτό έσπευσε να μάθει τι συμβαίνει.

Οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης δήλωναν άγνοια για το περιστατικό και παρέπεμπαν τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης το οποίο αργά το βράδυ εξέδωσε σχετικη ανακοίνωση.

Πάντως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης παρακολουθούσαν την τηλεφωνική συχνότητα του Χαϊτογλου και γνώριζαν όλε τις κινήσεις τους αλλά δεν επενέβησαν γιατί αυτή ήταν η επιθυμία του Κώστα Χαϊτογλου.

Μετά την ανεύρεση του αδελφού του οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Λάρισας όπου και κατέθεσαν για την τραγική τους εμπειρία.

Παρά τα μπλόκα που έστησαν οι αστυνομικοί σε όλη τη Θεσσαλία δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν οι δράστες μέχρι το πρωί. Σημειώνεται ότι ο Παλαιοκώστας, γνωρίζει πάρα πολύ καλά όλη την περιοχή αφού εκεί γεννήθηκε και οι αστυνομικοί χτενίζουν την περιοχή αυτή γιατί δεν αποκλείεται ότι σ' αυτήν να έσπευσαν να κρυφτούν μόλις πήραν τα λύτρα.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Ρεπορτάζ]