ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΠΕΜΠΤΗ
23
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1995
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Καλλιτεχνικά


ΕΦΥΓΕ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πέθανε στα 84 χρόνια του ο ζωγράφος αλλά και διακεκριμένος σκηνογράφος Μάριος Αγγελόπουλος.

Επτά χιλιάδες σκηνογραφίες και 60.000 κοστούμια σε 420 έργα, φέρουν την υπογραφή του καλλιτέχνη. Ανάμεσα σ' αυτά ξεχωριστή θέση κατέχουν τα σκηνικά του στο διάσημο θίασο του Ολντ Βικ, όταν ανέβασε τον Αμλετ του Σαίξπηρ στο Λονδίνο με πρωταγωνιστές τον Λώρενς Ολίβιε. Ξεχωριστή ακόμη η δουλειά του στην παράσταση της Λυσιστράτης στο Οπεν Αιρ Θήατερ, επίσης στο Πλάζα της Μαδρίτης και στις σκηνές μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, της Αιγύπτου, της Γιουγκοσλαβίας, της Κύπρου κ.α. Αρκετές σκηνογραφίες και κοστούμια έχουν φιλοτεχνήσει ενδυματολόγοι σε πολλά θέατρα, κρατικά και ελεύθερα, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Το 1953-54-55 τιμάται με το έπαθλο "Γρηγόρη Ξενόπουλου" για την πετυχημένη σκηνογραφική και ενδυματολογική δουλειά του στο θέατρο.

Το 1964 τιμάται επίσης από τη Γαλλία με το παράσημο της λεγεώνας και το 1983 ανακηρύχθηκε "Ιππότης" Chevalier του τάγματος "τεχνών - επιστημών και γραμμάτων" της πόλης των Παρισίων.

Ως ζωγράφος πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις, έλαβε μέρος σε όλες τις πανελλήνιες και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1964 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας στη Νάπολη και απέσπασε βραβείο. Το 1994 κέρδισε το α βραβείο στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δ. Κερκυραίων για την φιλοτέχνηση της αφίσας της "Ευρωπαϊκής Ενωσης" με την ευκαιρία της συνόδου των 12 κρατών.

Ιδρυτικό μέλος του ΕΕΤΕ.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Καλλιτεχνικά]