ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΔΕΥΤΕΡΑ
13
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1995
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Αθλητισμός


Χάντμπολ

Σάλπισμα αγώνα για την τελική νίκη του χάντμπολ ακούστηκε στην μεγάλη πανελλαδική συνδιάσκεψη όλου του αθλήματος που έγινε στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του ΟΑΚΑ. Οι συντελεστές του αθλήματος δώσανε τρανταχτό παρόν και έγινε ολοφάνερη η ομοψυχία αθλητών, γονέων, φιλάθλων, παραγόντων, προπονητών και γυμνασιάρχων. Μετά την πεντάωρη διάρκεια της συνδιάσκεψης με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΧΕ και με ψήφισμα της συνδιάσκεψης διατρανώθηκε κατά τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό λόγο ότι το χάντμπολ πρέπει δικαιωματικά να έχει θέση στο άρθρο 123 του προσχεδίου του αθλητικού νομοσχεδίου με βάση τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Στο ίδιο ψήφισμα τονίζεται ότι αν δεν συμπεριληφθεί το χάντμπολ στο άρθρο 123 τότε θα κλείσει η ομοσπονδία θα παραδοθούν τα δελτία των αθλητών και ταυτόχρονα οι διαιτητές θα παραδώσουν τα σήματά τους και οι προπονητές θα πάψουν να ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο.

Για τη συνέχιση του αγώνα αυτού εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση της ομοσπονδίας. Στο ίδιο ψήφισμα ο κόσμος του χάντμπολ βροντοφωνάζει: Ν' ανοίξουν όλα τα γυμναστήρια όλης της Ελλάδος για το χάντμπολ. Να γίνει γραμμογράφηση του χάντμπολ σε όλα τα γυμναστήρια. Να τοποθετηθεί παρκέ ώστε να μπορούν να γίνουν αγώνες χάντμπολ και στα γυμναστήρια που έχουν παρκέ μόνο στις διαστάσεις του μπάσκετ. Να σταλεί άμεσα εγκύκλιος από την ΓΓΑ σε όλα τα γυμναστήρια για να λυθεί οριστικά και αμετάκλητα το θέμα αυτό και να μην είναι ο κόσμος του χάντμπολ έρμαιο των βουλήσεων ή διαθέσεων της κάθε διοίκησης των γυμναστηρίων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΧΕ κ. Γ. Χαλκίδης τόνισε: "Την απάντηση στη δήλωση του ΓΓΑ κ. Γ. Βασιλακόπουλου την έδωσε κατά τον καλύτερο τρόπο η σημερινή συγκέντρωση. Εχω τονίσει πολλές φορές στον κ. Βασιλακόπουλο την ανάγκη να δοθούν περισσότερα χρήματα στο χάντμπολ. Η απάντησή του ήταν ότι δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός της ΓΓΑ. Η ανταπάντησή μου ήταν ότι δεν πρέπει να δίδονται διακόσια εκατομμύρια από δω και από κει. Παράπονα έχω κάνει και στον πρόεδρο του ΟΠΑΠ κ. Σαβράμη γιατί δεν ενισχύει μέσω των διαφημίσεων του ΛΟΤΤΟ όλες τις ομάδες των κορυφαίων κατηγοριών όλων των αθλημάτων και δίδονται μόνο στο μπάσκετ και στο βόλλε. Ακόμη έχω ζητήσει ραντεβού από τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λιάνη και δεν μας έχει δεχτεί. Στους 25 μήνες της θητείας του έχει δει μόνο 3-4 ομοσπονδίες από τις 32. Με λύπη μας θα αναγκαστούμε να απευθυνθούμε στον πρωθυπουργό για να μας υποδείξει σε ποιόν θα προσφεύγουμε για τα αθλητικά θέματα. Αλλη μια φορά είχαμε αναγκαστεί να το κάνουμε στην περίπτωση του κ. Βαλυράκη και αμέσως βρήκαμε ανταπόκριση ενώ μας τιμά πάντοτε με τη φιλία του. Για μένα το πρώτο θέμα είναι το γηπεδικό γιατί χωρίς γήπεδα δεν μπορούμε να αγωνιστούμε. Αλλά επιμένουμε και στο οικονομικό και στο θέμα του άρθρου 123. Τονίζω ότι σε ώρα μάχης ποτέ δεν συνηθίζω να το βάζω στα πόδια αν και είχα σκεφθεί πριν απο μια εβδομάδα να παραιτηθώ". Ο γενικός γραμματέας της ΟΧΕ κ. Γ. Αλικάκος τόνισε: "Οσον αφορά τη δήλωση του ΓΓΑ κ. Βασιλακόπουλου στην οποία τονίζει ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αφορά αυστηρά και μόνο εκείνο το κομμάτι του αθλητισμού που από το νόμο του 1958/91 υποχρεούται η σχέση αθλητών με σωματεία ή εταιρίες να αποτυπώνονται σε συμβάσεις (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλε) έχω να πω ότι ο Ν. 1958/91 αφορά έμμεσα και το χάντμπολ γιατί έχει ανοιχτή την (πόρτα) και για άλλα αθλήματα που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν επαγγελματικά. Και εμείς είχαμε βρεθεί τα πρόθυρα της επαγγελματοποίησης. Η σημερινή μεγάλη συνδιάσκεψη αποδεικνύει ότι ούτε τεχνικός θόρυβος υπάρχει ούτε τεχνητή συσπείρωση όπως γράφει στη δήλωσή του ο κ. Βασιλακόπουλος. Εμείς είμαστε κατά της ιεράρχησης γιατί δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε σήμερα τις αθλητικές εξελίξεις του αύριο. Εχουμε επιτυχίες που δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο κάνουμε δουλειά στην υποδομή και μας ενδιαφέρει άμεσα και μας καίει το να μπούμε στο άρθρο 12 του προσχεδίου του αθλητικού νομοσχεδίου.

Αν δεν μπούμε στο άρθρο 123 οι σύλλογοι θα μαραζώσουν από την οικονομική ανέχεια, υποδομή δεν θα γίνεται καιη καταδίκη μας σε αφανισμό θα είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Ο κ. Βασιλακόπουλος δεν έχει έρθει σε αγώνα χάντμπολ ποτέ ενώ τώρα βρίσκεται κοντά στην ομάδα μπάσκετ για τον αγώνα με τη Βοσνία. Αν ψηφισθεί το άρθρο 123 όπως έχει να κλείσει οριστικά και η πόρτα του νόμου 1958 και έτσι το χάντμπολ δεν θα μπορεί να γίνει επαγγελματικό. Είναι κρίμα να στερούμε αυτή τη δυνατότητα στο δεύτερο άθλημα στην Ευρώπη".

Εκ μέρους των αθλητών το λόγο πήρε ο Νίκος Δουρουκλάκης ο οποίος τόνισε: "Εκπροσωπώ τους αθλητές από όλη την Ελλάδα. Απορώ που σήμερα δεν ήρθε κανένας κύριος από την πολιτεία για να μας αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο. Αυτή είναι η μεγάλη πικρία μας και είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε αν δεν δοθεί λύση στα θέματα αυτά".

Εκ μέρους της Πολιτικής Ανοιξης μίλησε ο κ. Στάθης Ζάννας ο οποίος υπογράμμισε: "Οτι το χάντμπολ και για εθνικούς λόγους μια και ξεκίνησε από το Αμύνταιο και καλλιεργείται με ιδιαίτερο ζήλο κυρίως στη Μακεδονία πρέπει να προσεχθεί. Με το νόμο 1958 είναι ανοικτός ο δρόμος της επαγγελματοποίησης και για το χάντμπολ και θέλω να πω στην ΓΓΑ κ. Βασιλακόπουλο ότι όπως η Β εθνική του μπάσκετ δεν ήταν στο νόμο του 1958 και τώρα αναφέρεται στο άρθρο 123 έτσι και το χάντμπολ μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτό το νομοσχέδιο.

Ηττα με 43-17 και 29-21 στα δύο παιχνίδια που έδωσε στην Κροατία απέναντι στην Ποντράφκα Κοπρίβνιτσα, γνώρισε η Αναγέννηση Αρτας για τον β γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης. Και φυσικά αποκλείσθηκε.

Συνολικά σκοράρισαν 7 παίκτριες: Γκόλια 18, Σκάρα 9, Βέλη 4, Σκουτέλα 1, Χατζημικέ 2, Ψωμιάδου 2, Τολιοπούλου 2.

Κορυφαίες οι Γκόλα και Σκάρα σε δύο παιχνίδια που κωουτσάρισε ο ομοσπονδιακός Τίμπι Μιλέα ύστερα από την παραίτηση του προπονητή της Αρτας και την γνωστή ανταλλαγή δηλώσεων ομοσπονδίας - διοίκησης...

Ο Αθηναϊκός - πάντα στις γυναίκες - έχασε δύο φορές από την Γκιέσεν Λιτζελίντεν με 37-10 και 39-13 και φυσικά αποκλείσθηκε από το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΙΔΗΣ


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Αθλητισμός]