ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΔΕΥΤΕΡΑ
2
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1995
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Πολιτικά


Φονικός σεισμός στην Τουρκία

ΝΤΙΝΑΡ, Τουρκία 2.-

Δεκάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν μετά από ισχυρή δόνηση 6 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη δυτική Τουρκία. Ο υπουργός δημοσίων έργων Χαλίλ Κουλχάογλου δήλωσε ότι ο σεισμός υπολογίζεται ότι στοίχισε τη ζωή σε 100 περίπου ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 14 ατόμων και ο τραυματισμός άλλων 193, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολία". Τα δύο τρίτα των κτιρίων της πόλης Ντινάρ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού κατέρρευσαν, ανέφερε συντάκτης τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Ηταν πολύ ισχυρός και διήρκεσε τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα", πρόσθεσε.

"Ακούω ανθρώπους να ζητούν βοήθεια κάτω από τα συντρίμμια", μετέδωσε ο ανταποκριτής του "Ανατολία". "Η πόλη είναι πανικόβλητη". Εχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος του Ντιμάρ, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η συλλογή στοιχείων για το σεισμό. Η πόλη 100.000 κατοίκων βρίσκεται στην περιοχή Αφιόν, 320 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αγκυρας.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος έστειλε ήδη την πρώτη αυτοκινητοπομπή με 500 σκηνές και 2500 κουβέρτες από την πρωτεύουσα. Το "Ανατολία" μετέδωσε ότι σημειώθηκαν ζημιές και στις γειτονικές πόλεις Εβτσιλέρ και Κιζίλορεν. Ενας μέτριος σεισμός είχε ταρακουνήσει το Ντινάρ την περασμένη Τετάρτη, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες σπίτια. Κατά τις επόμενες μέρες καταγράφονταν μετασεισμικές δονήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να κοιμούνται έξω.

Ο χθεσινός σεισμός έγινε στις 5.57 μ.μ. Αλλες δύο μετασεισμικές δονήσεις 4,7 και 3,8 Ρίχτερ καταγράφηκαν στις 8.03 και 8.30 μ.μ., ανακοίνωσε εκπρόσωπος του παρατηρητηρίου της Κωνσταντινούπολης. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Τουρκία έγινε το 1992 στην ανατολική πόλη Ερτζιντσάν και είχε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Οδήγησε στο θάνατο περίπου 500 ανθρώπους.

Κατά το ινστιτούτο φυσικής του Στρασβούργου ο σεισμός είχε μέγεθος 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ.

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή τη ρωσική Απω Ανατολή. Οι αρχές όμως ανακοίνωσαν ότι ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές. Η πρώτη δόνηση 5,5 Ρίχτερ είχε ως επίκεντρο τις νότιες περιοχές της χερσονήσου Καμτσάτκα, ενώ η δεύτερη 5 Ρίχτερ έπληξε τη βόρεια Σαχαλίνη.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Πολιτικά]