ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΤΕΤΑΡΤΗ
27
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1995
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Θέματα


Στη Δράμα το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου

Το πράσινο φως για την αξιοποίηση του σπηλαίου Μααρά στη Δράμα, έδωσε τελικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Μετά τις συνεχείς πιέσεις των Δραμινών, το ΚΑΣ στην τελευταία του συνεδρίαση, επανέφερε το θέμα, και όπως φάνηκε οι περισσότερες επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει εξουδετερώθηκαν!

Ο δρόμος πλέον για την αξιοποίηση, με μικρές μόνον "βελτιώσεις" ως προς τη μελέτη, ώστε να μην υπάρξει "βάρβαρη" παρέμβαση, είναι ανοιχτός. Και εφόσον οι εργασίες προχωρήσουν καννικά, και ολοκληρωθούν, η χώρα μας θα δώσει το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο.

Το σπήλαιο του Μααρά έχει μήκος 21.000 μέτρα. Μέχρι στιγμής έχουν εξερευνηθεί τα 2.650. Τρία είναι τα μεγάλα ποτάμια σπήλαια σε όλο τον πλανήτη. Τα δύο βρίσκονται στο Περού και την Γαλλία (Μασσαλία) αντίστοιχα, και το μεγαλύτερο των 2 δεν ξεπερνά τα 12.000 μέτρα.

Το σπήλαιο του Μααρά, που ξεκινάει από τις πηγές του ποταμού Αγγίτη, ο οποίος το διαπερνά, είναι 13.000 μέτρα. Η διαδρομή όμως του ποταμού δεν είναι ευθεία και έτσι φθάνει στα 21 χλμ. Σ' όλο αυτό το μήκος υπάρχουν μεγάλες αίθουσες με σταλακτίκτες, σταλαγμίτες, λίμνες κα νησίδες, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία εικόνων που δεν συναντάται στα γνωστά έως σήμερα σπήλαια.

Η μεγαλύτερη αίθουσα έως τα 2.650 μέτρα που έχουν ερευνηθεί, είναι σε πλάτος 65 μέτρα και ύψος 45 και βρίσκεται στα 1.100 μέτρα. Ο μεγαλύτερος σταλακτίτης έχει ύψος 24 μέτρα και ο μεγαλύτερος σταλαγμίτης 12 μέτρα. Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι σταθερή στους 172ο C ενώ αυτή του νερού στους 132ο C.

Το σπήλαιο που είναι βατό στα πρώτα 200-300 μέτρα είναι ανοικτό για τους επισκέπτες καθημερινά, και βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλ. δυτικά της πόλης της Δράμας.

Ανακαλύφθηκε το 1978 από Ελληνες και Γάλλους σπηλαιολόγους και έδωσε πολλά "κίνητρα" σε ερευνητές διαφόρων πεδίων.

Βρέθηκαν π.χ. 5 ειδών νυχτερίδες εκ των οποίων τα 2 δεν συναντώνται πουθενά σε όλη την Ευρώπη, όπως είπαν Γερμανοί ειδικοί.

Επίσης στο ποτάμι υπάρχουν ψάρια μήκους 15 cm περίπου τα οποία είναι εντελώς διάφανα!!! Μάλιστα Αμερικανοί ιχθυολόγοι πήραν έναν μικρό αριθμό ψαριών για το μεγάλο ενυδρείο του Μαϊάμι στη Φλόριντα.

Στην είσοδο του σπηλαίου βρέθηκαν πριν 2-3 χρόνια κόκκαλα από ρινόκερο και ιπποπόταμο, δόντια τίγρεως, οστά πατούσας αλόγου 64 cm (τα γνωστά άλογα έχουν πατούσα 32 cm) και ακόμη ένας χαβλιόδοντας από μαμούθ 1,45 cm. Ολα αυτά μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για αξιολόγηση και συντήρηση, και αναμένεται να επιστραφούν όταν γίνει το μουσείο που προβλέπεται στο πλαίσιο της μελέτης αξιοποίησης του Μααρά.

Ενα πρώτο κονδύλι ύψους 300 εκ. δρχ. ήδη βρίσκεται στην κατοχή της νομαρχίας, η οποία σύντομα θα προχωρήσει στην όλη διαδικασία δημοπράτησης -ανάθεσης κλπ.

Οι διαφαινόμενες προοπτικές για την περιοχή είναι αισιόδοξες αφού πρόκειται να προσελκύσει το ενδιαφέρον τουριστών απ' όλο τον κόσμο.

ΣΟΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Θέματα]