ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΔΕΥΤΕΡΑ
11
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1995
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Αθλητισμός


Αδελφά σωματεία ΠΑΟΚ-ΠΑΕΕΚ

Συγκινητικές στιγμές έζησαν οι άνθρωποι της ΠΑΕΕ Κηρύνειας και του ΠΑΟΚ προχθές το βράδυ κατά τη διάρκεια της τελετής αδελφοποίησης των δύο σωματείων.

Η εκδήλωση έγινε με ιδιαίτερη επισημότητα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή του Δικεφάλου και παρέστησαν - πέρα από παίκτες, προπονητές, διοικούντες των ομάδων - εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών της Κυρήνειας και των στρατιωτικών αρχών της Κύπρου.

Τα κοινά στοιχεία των δύο συλλόγων, το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν ανθρώπους που βασανίστηκαν από την προσφυγιά και η υπόσχεση για μελλοντική συνεργασία ήταν τα κύρια σημεία αναφοράς όσων βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Αρχικά μίλησε ο πρόεδρος της ΠΑΕΕΚ κ. Νίκος Παυλίδης που είπε - μεταξύ άλλων - τα εξής:

"Η ομάδα μας διαδραματίζει εθνικό ρόλο και για μας αποτελεί σύμβολο αντίστασης, μνήμης και θέλησης. Υποδεχόμαστε με συγκίνηση τον ΠΑΟΚ και η εκδήλωση έχει για μας τεράστια σημασία.

Με τον ΠΑΟΚ, μας ενώνει πέρα από τους αδελφικούς δεσμούς και η ίδια κοινή σκληρή μοίρα, η προσφυγιά. Ο ΠΑΟΚ εκπροσωπεί στον ελληνικο αθλητισμό τον προσφυγικό κόσμο από την βασιλεύουσα Κωνστατινούπολη, τον Πόντο, τη Μικρασία ενώ η ΠΑΕΕΚ εκπροσωπεί τον κόσμο της πόλης και επαρχίας Κερύνειας.

Ευχαριστούμε τον ΠΑΟΚ και τον προσκαλούμε στην Κερύνεια όταν η πόλη μας θα είναι και πάλι ελεύθερη".

Στην συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε στους ανθρώπους των δύο συλλόγων η αντιδήμαρχος Κερύνειας κ. Αντρούλα Χριστοδούλου.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

Κατά τον καλύτερο τρόπο εκπροσώπησε την διοίκηση του ΠΑΟΚ στην προχθεσινή εκδήλωση ο σύμβουλος του συλλόγου κ. Γιάννης Καστανίδης. Η ομιλία του προκάλεσε έντονη συγκίνηση και θύελλα χειροκροτημάτων από όλους όσους παραβρέθηκαν στην τελετή αδελφοποίησης. Ο κ. Καστανίδης είπε τα ακόλουθα:

"Αδελφοί κύριοι. Κατ' αρχήν, σας μεταφέρω τον εγκάρδο αδελφικό και αγωνιστικό χαιρετισμό του προέδρου μας κυρίου Αλεξόπουλου, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ, των απανταχού της γης φιλάθλων μας και ολόκληρης της Μακεδονίας.

Μια ευτυχής συγκυρία έφερε τον ΠΑΟΚ, εδώ σ' αυτόν τον μαρτυρικό τόπο κοντά σε ανθρώπους με τους οποίους τόσα πολλά μας ενώνουν. Η φιλοξενία σας μας προκάλεσε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση και το ελάχιστο που μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι ότι θα ανταποδώσουμε στο έπακρο την φιλοξενία με τον ερχομό σας στην Θεσσαλονίκη. Αυτό που θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένο στην ιστορία των συλλόγων μας, της ΠΑΕΕΚ και του ΠΑΟΚ θα είναι η αδελφοποίηση των δύο σωματείων. Δύο σωματείων που έχουν κοινή φιλοσοφία και κοινά χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο το έμβλημά μας, ο Δικέφαλος, αυτό που ενώνει την ΠΑΕΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Είναι κυρίως η προσφυγική καταγωγή μας που μας γεννά τόσο έντονα συναισθήματα στην θύμησή της.

Η ΠΑΕΕΚ εκπροσωπεί την Κερύνεια, ο ΠΑΟΚ την Κωνσταντινούπολη και την Μικρασία. Πατρίδες που δεν τις θεωρούμε χαμένες, που πάντοτες τις έχουμε στην σκέψη μας, που πάντοτε τις θυμόμαστε γεμάτοι συγκίνηση. Φυσιολογικό είναι και το ότι εμάς τους ανθρώπους των ομάδων μας διακρίνει η ίδια ψυχική θέληση και ο ίδιος σεβασμός στα πατριωτικά και τα αθλητικά ιδεώδη. Αυτή η ψυχική θέληση έχει φέρει και τις επιτυχίες που έχουν καταγράψει η ΠΑΕΕΚ και ο ΠΑΟΚ στο ενεργητικό τους στην διάρκεια της πλούσιας ιστορίας τους. Και πιστέψτε ότι πραγματικά θεωρούμε ως πιο σημαντική επιτυχία του σωματείου σας το ότι υπάρχει και το ότι διακρίνεται σε πείσμα απέναντι σε όσα δραματικά συνέβησαν, ιδιαίτερα από το 1974 κι έπειτα. Από τον μαύρο εκείνο Ιούλιο και ύστερα. Η προσφυγοποίηση δεν σας εξόντωσε κι αυτό δίνει ένα λαμπρό μήνυμα σε όλους μας. Το ότι φτάσατε να αγωνίζεστε σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό ενάντια σε όσα έχετε υποστεί είναι πιο σπουδαίο και από τους δύο δικούς μας ευρωπαϊκούς τίτλους για τους οποίους υπερηφανευόμαστε.

Είναι σίγουρο ότι πέρα από τα κοινά ιστορικά στοιχεία θα είναι κοινή και η συνέχεια στον αγώνα μας για έναν κόσμο ειρηνικό και δημιουργικό.

Σε ανάμνηση της μεγάλης αυτής στιγμής σας παραδίδω με αγάπη εκ μέρους του ΠΑΟΚ την ειδική αυτή πλακέτα.

Ευχόμαστε κάθε ευτυχία σε προσωπικό, σωματειακό και εθνικό επίπεδο και με ζεστασιά θα σας περιμένουμε στην όμορφη Θεσσαλονίκη μας".

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπογραφή των πρωτοκόλλων αδελφοποίησης του ΠΑΟΚ και της ΠΑΕΕΚ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Πεντακόσιοι περίπου φίλοι του ΠΑΟΚ βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην ομάδα τους στο γήπεδο "Ελευθερία" και έδειξαν με κάθε τρόπο την αγάπη τους για τον Δικέφαλο τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την λήξη του αγώνα. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν σταμάτησαν να υπογράφουν αυτόγραφα και να φωτογραφίζονται με τους φιλάθλους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο γήπεδο μοιράστηκαν φέιγ-βολάν από φίλους του ΠΑΟΚ με την προοπτική να ιδρυθεί σύνδεσμος φίλων ΠΑΟΚ Κύπρου. Και όπως φάνηκε, ο σύνδεσμος δεν θα είναι δύσκολο να ιδρυθεί καθώς η μαρτυρική Μεγαλόνησος έχει πολλούς φίλους του Δικεφάλου οι οποίοι μάλιστα δεν έκρυψαν την χαρά τους για την παρουσία της ομάδας τους κοντά τους έστω και για δύο μόλις μέρες.

Γ. ΒΟΤΣΙΔΗΣ


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Αθλητισμός]