ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΤΕΤΑΡΤΗ
30
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1995
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Καλλιτεχνικά


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ "ΓΕΦΥΡΕΣ" ΣΕ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Μ ' ένα είδος τέχνης, που αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην εικαστική δημιουργία και τον κινηματογράφο, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997 επιχειρεί να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στον πολιτισμό της Ελλάδας και την Ευρώπη. Ετσι εγκαινιάστηκε προχθές στη Βενετία μια έκθεση με τίτλο "Σίνεμα Dipinto" η οποία ως τις 21 Σεπτεμβρίου θα είναι ο πρεσβευτής της Θεσσαλονίκης στην πόλη που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερη Φεστιβάλ Κινηματογράφου και μια από τις σημαντικότερες Μπιεννάλε στον κόσμο τη Βενετία.

Πρόκειται για μια έκθεση κινηματογραφικής γιγαντοαφίσας του ξεχασμένου σχεδόν σήμερα εκείνου είδους αφισών μεγάλου μεγέθους, οι οποίες κοσμούσαν τις προσόψεις των κινηματογράφων μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '70.

Η έκθεση προέρχεται από την συλλογή της Hellafi και αποτελείται από δημιουργίες σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Στέφανος Ρουμελιώτης, ο Γιώργος Βακιρτζής, ο Νικόλαος Αντρεάκος, ο Γιώργος και ο Κώστας Μπουζούνης, ο Χαράλαμπος Σεράσης, ο Γεράσιμος Τουλιάτος κ.α.

Σε ένα πανέμορφο κτίριο, πρώην μεσαιωνική εκκλησία, που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος, ενώ προηγουμένως είχε στεγάσει μια βιοτεχνία δαντελών, έχουν αναρτηθεί οι ελληνικές γιγαντοαφίσες. Για όσους παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία πραγματοποίησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, οι αφίσες αυτές θύμισαν την εποχή που ο κινηματογράφος στην Ελλάδα ήταν το κατεξοχήν λαϊκό θέαμα και που οι γιγαντοαφίσες ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην τέχνη της κινούμενης εικόνας και το κοινό της.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Ιταλίας Σπυρίδων, τοπικές και προξενικές αρχές, Ελληνες και Ιταλοί δημοσιογράφοι, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Κοσμόπουλος στην ομιλία των εγκαινίων τόνισε ότι με την έκθεση της Βενετίας η Θεσσαλονίκη δίνει για μια ακόμη φορά το παρών στις σπουδαίες πολιτιστικές και τουριστικές διοργανώσεις της Ευρώπης και άλλων ηπείρων, εν όψει των μεγαλύτερων εκθέσεων και εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 1997.

Σε συνέντευξη προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Σταύρος Ξαρχάκος θα κοινοποιήσει στις 5 Σεπτεμβρίου το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το '97. Νωρίτερα, την 1η Σεπτεμβρίου, θα γίνει η λεπτομερής ενημέρωση για τη δημοπράτηση των πρώτων τεσσάρων μεγάλων έργων, που είναι η ανακαίνιση του κτιρίου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, του Βασιλικού Θεάτρου, της Μονής Λαζαριστών και του κινηματογράφου Ολύμπιον.

Μηνύματα στα εγκαίνια της έκθεσης γιγαντοαφίσας έστειλαν επίσης ο υπουργός τουρισμού Νίκος Σιφουνάκης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕ Σταύρος Ξαρχάκος.

Η Hellafi, στην οποία ανήκει η συλλογή γιγαντοαφισών είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, της οποίας τα μέλη ξεκίνησαν στη δεκαετία του '60 τη συγκέντρωση υλικού από τους κινηματογράφους της Αθήνας καθαρά ερασιτεχνικά. Οπως όμως αποδείχθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, η συλλογή αυτή είναι μοναδική στο είδος της σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για πάνω από 200 μεγάλα ζωγραφικά έργα μοναδικής τέχνης, που κόσμησαν τις προσόψεις αθηναϊκών κυρίως κινηματογράφων επί τρεις δεκαετίες. Οι δημιουργοί τους, των οποίων τα ονόματα προαναφέραμε, είναι πολλές φορές σπουδαίοι ζωγράφοι, οι οποίοι αναλάμβαναν την εκτέλεση των έργων αυτών επειδή τους απέδιδαν μεγάλο εισόδημα. Εφόσον όμως επρόκειτο για σημαντικούς καλλιτέχνες, δεν μπορούσε παρά το ταλέντο και το μεράκι τους να απεικονίζονται σ' αυτά τα πρόχειρα έργα, τα οποία τις περισσότερες φορές ήταν δημιουργήματα μιας και μόνο μέρας. Η έκθεση περιλαμβάνει και μακέτες, που σχεδίαζαν οι καλλιτέχνες, μελετώντας το έργο τους πριν το πραγματοποιήσουν, πράγμα που δείχνει ότι πολλές φορές η τέχνη της γιγαντοαφίσας δεν ήταν τόσο πρόχειρη, όσο αρχικά φαίνεται.

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Ελβετία η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο, όπου στεγάζεται μια σπάνια συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων. Πρόκειται για έργα των Μιχαήλ Δαμασκηνού, Γεωργίου Κλόντζα, Εμμανουήλ Λαμπάρδου, Θεόδωρου Πουλάκη, Εμμανουήλ Τζανέ και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι μετέφεραν τη βυζαντινή και την κριτική τέχνη στη Βενετία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο δήμαρχος υποσχέθηκε να επιδιώξει βοήθεια του δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ώστε να ληφθούν τα προβλήματα στέγασης και συντήρησης αυτής της σπουδαίας συλλογής. Είπε ακόμη ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έρθει η έκθεση αυτή ή ένα μέρος της στη Θεσσαλονίκη το 1997.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Καλλιτεχνικά]