ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΔΕΥΤΕΡΑ
28
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1995
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Καλλιτεχνικά


ΩΔΕΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Δεν είναι ανεμόμυλος

Οταν πριν από ένα σχεδόν χρόνο είχα αρχίσει να αρθρογραφώ από τις στήλες της "Θ" υπέρ της αναγκαιότητας ίδρυσης Ωδείου Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη, οι πιο πολλοί θα με παρομοίασαν με τον διάσημο ήρωα του Θερβάντες...

Κι όμως, μετά από 30 και πλέον -μάλλον μοναχικά- ταξίδια κατά του Παράπλου της Μεσογειου, η Ιθάκη άρχισε να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Αρκεί να μη βρεθούν και πάλι εκείνοι που θα λύσουν τους ασκούς του Αιόλου...

Είναι φανερό πλέον ότι η προοπτική δημιουργίας ενός τόσο σημαντικού ιδρύματος στην πόλη μας δεν θα αντιμετωπίζεται με μειδιάματα "κατανόησης" ή με κακεντρέχειες. Το Ωδείο δεν είναι ανεμόμυλος!

Αρχικά ήταν προεκλογική δέσμευση του σημερινού νομάρχη κ. Κώστα Παπαδόπουλου - που σημειωτέον, δεν ξεχάστηκε μόλις κλείσαν οι κάλπες. Το ενδιαφέρον παρέμεινε ζωηρό, όπως και η επιθυμία να επιτευχθεί ο μεγαλεπήβολος στόχος.

Την περασμένη Τετάρτη, στη συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις "Παρά θιν' Αλός", ήρθε η νέα επιβράβευση των προσπαθειών της εφημερίδας μας, από την πλευρά του οργανισμού πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σκούρας, εκπρόσωπος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του οργανισμού, ανακοίνωσε επίσημα στη διάρκεια της συνέντευξης ότι το Ωδείο Μεσογείου είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει σοβαρά και τον οργανισμό, ο οποίος σύντομα θα ανακοινώσει την απόφασή του να προχωρήσε στη δημιουργία του.

Η κ. Χρύσα Αράπογλου, πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής πολιτισμού - τουρισμού, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης να ιδρυθεί το ωδείο και να στεγασθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Μονή Λαζαριστών.

Ταυτόχρονα, ανήγγειλε και την πρόθεση της νομαρχίας να δημιουργήσει, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έναν παράλληλο θεσμό: την πραγματοποίηση κάθε χρόνο στην πόλη μας μιας συνάντησης μεσογειακής μουσικής, που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα πολύμορφων και πολύπλευρων ανταλλαγών μεταξύ των μεσογειακών λαών.

Η Μεσόγειος - θα πρέπει να το τονίσω για πολλοστή φορά - δεν νοείται στα στενά γεωγραφικά της όρια. Ο ιστορικός πολιτισμικός χώρος για τον οποίο μιλώ επεκτείνεται πέραν των ορίων αυτών και σε άλλες θάλασσες, όπως είναι ο Εύξεινος Πόντος, η Κασπία και η Ερυθρά Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος, φθάνοντας ως τις Ινδικές στα ανατολικά και την Ιβηρική χερσόνησο στα δυτικά.

Είναι ο χώρος όπου οι Ελληνες ανέπτυξαν από αρχαιοτάτων χρόνων έντονη και πολύμορφη δραστηριότητα, ανταλλάσσοντας εμπορικά και πολιτισμικά αγαθά, με αποτέλεσμα να καταστεί η περιοχή λίκνο του πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα περίτεχνο μωσαϊκό, αποτέλεσμα αυτών των πολύχρονων ανταλλαγών, που ίναι ευθύνη όλων των λαών της περιοχής να το δυαφυλάξουν και να το αναπτύξουν παραπέρα. Βασική προϋπόθεση φυσικά είναι ν' αποκατασταθούν οι επαφές και να επανέλθει η συνεργασία στην ημερήσια διάταξη.

Προς τον σκοπό αυτό, κάθε πρωτοβουλία είναι αξιέπαινη. Από μόνη της όμως δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών.

Η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, για παράδειγμα, προωθεί, σε συνεργασία με τον Χριστόδουλο Χάλαρη, την υλοποίηση της ιδέας για την ίδρυση μουσείου αρχαίων ελληνικών και παραδοσιακών οργάνων και διαμορφώνεται ήδη ο κατάλληλος χώρος σε κτίρια της Τράπεζας στα Λαδάδικα. Η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας.

Ιδιαίτερα για την ίδρυση Ωδείου Μεσογείου απαιτείται η κρατική μέριμνα και στήριξη, υλική και ηθική. Θα είναι αδύνατο να δημιουργηθεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες ένα ίδρυμα που θα ανταποκρίνεται στον παραπάνω τίτλο του.

Συνεπώς, όσοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα που υπάρχει, θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, πέρα από τις επιμέρους πρωτοβουλίες του καθενός. Και σίγουρα θα πρέπει να λείψουν οι διάφορες σκοπιμότητες με τις οποίες λειτουργούν κατά κανόνα τα ΜΜΕ, "θάβοντας" ή περνώντας στα "ψιλά" όλες αυτές τις προσπάθειες.

Η Θεσσαλονίκη δεν ζει μόνο για το 1997. Εμείς θα είμαστε... υποχρεωμένοι να ζούμε στην πόλη αυτή και μετά. Θεωρώ αδιανόητο να υπονομεύουμε το μέλλον της -το μέλλον μας- για μικρότητες...


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Καλλιτεχνικά]