ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΔΕΥΤΕΡΑ
28
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1995
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet

Καλλιτεχνικά


Φωνητική στα βαλκάνια

Το θέμα των διαφορών και των ομοιοτήτων στη φωνητική μουσική των Βαλκανικών χωρών συζητήθηκε χθες, κατά την πρώτη μέρα των έξι συνεδριακών συναντήσεων που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Α Διαβαλκανικού Φεστιβάλ "Παρά θιν' αλός '95", που οργανώνεται από το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Καλαμαριάς, τη νομαρχία Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97". Το φεστιβάλ, εκτός από της ημερίδες που αρχίζουν καθημερινά στις 9 π.μ., περιλαμβάνει και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που ξεκινούν στις 9 μ.μ. στην πλαζ Αρετσούς.

Στις ημερίδες αυτές συμμετέχουν μουσικοί, μουσικολόγοι, αλλά και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων των Βαλκανικών Χωρών. Για πρώτη φορά γίνεται μια σε βάθος συζήτηση και τίθενται θεωρητικά θέματα ιδιαίτερης σημασίας για τη διαμόρφωση κοινού βαλκανικού λόγου και συνεργασιών. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημερίδας με θέμα τη "Φωνητική τέχνη στα Βαλκάνια", μέσα από τις επιμέρους εισηγήσεις καταγράφηκαν τα ιστορικά στοιχεία των χωρών της Βαλκανικής, τα κοινά χαρακτηριστικά τους και οι ιδιαιτερότητές τους.

Στο πολυφωνικό τραγούδι της Νότιας Αλβανία και στη σύνδεσή του κυρίως με την ελληνική μουσική πολυφωνία αναφέρθηκε ο μουσικολόγος, υποδιευθυντής του Μουσικού Λυκείου Αργυροκάστρου και καθηγητής στο Μουσικό Λύκειο Ιωαννίνων, Κώστας Λώλης.

Ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Διευθυντής της "Ελληνική Βυζαντινής Χορωδίας" Λυκούργος Αγγελόπουλος, ανέλυσε τα ιστορικά στοιχεία καθώς και τα στοιχεία για τη σημερινή πρακτική της Βυζαντινής Μουσικής.

Για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σέρβικης μουσικής και την ιδιαιτερότητα της Σερβίας, όσον αφορά την κεντρική θέση της στα Βαλκάνια, να επιμειγνύει πολλά μουσικά χαρακτηριστικά των Βαλκανίων, μίλησε η Ana Matovic, μουσικολόγος του τμήματος παραδοσιακής μουσικής στο υπουργείο Πολιτισμού.

"Ιδιαιτερότητες παρουσιάζει και η σέρβικη φωνητική μουσική από περιοχή σε περιοχή", είπε η κ. Matovic. Τραγούδι με πολύ δυνατή φωνή που ερμηνεύεται από δυο ή τρεις τραγουδιστές συναντούμε στη Δυτική Σερβία, ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα που χαρακτηρίζεται από ένα κράμα στοιχείων της Βαλλαχικής και της Σέρβικης μουσικής στην Ανατολική, ενώ η μουσική παράδοση της νότιας Σερβίας και του Κόσοβο είναι επηρεασμένη από την Ανατολή, με δικό της ύφος, αφού οι Μουσουλμάνοι στην πλειοψηφία κάτοικοί της δεν τραγουδούν στην ύπαιθρο, αλλά σε κλειστούς χώρους πιο σιγανά και απαλά.

"Η παραδοσιακή μουσική αποτελεί ακόμα ένα ζωτικό στοιχείο του εθνικού πολιτισμού των Σέρβων", κατέληξε η κ. Matovic, λέγοντας πως νέες συνθέσεις παραδοσιακών τραγουδιών με συνοδεία οργάνων γνωρίζουν μεγάλη δημοτικότητα, ειδικά ανάμεσα στους νέους, έχοντας εκτοπίσει τις παλαιότερες παραδοσιακές μελωδίες.

Μονωδιακό το ρουμάνικο τραγούδι και ποικιλία στις στάσεις του σώματος κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, διέκρινε ως κύρια χαρακτηριστικά η Speranza Radulescu, εθνομουσικολόγος, ερευνήτρια του "Μουσείου του Ρουμάνου Χωρικού", μιλώντας για τη ρουμάνικη φωνητική μουσική.

"Τα κλασικά στυλ της ρουμάνικης μουσικής αλλάζουν ως προς το χειρότερο", μας είπε η κ. Radulescu, εξαιτίας των Μέσων Ενημέρωσης και των σταρ που αυτά δημιουργούν. Μερικοί απ' αυτούς υιοθετούν ένα στυλ από τα ήδη υπάρχοντα. Αλλοι, φιλοδοξώντας να πρωτοτυπήσουν, επινοούν τρόπους φωνητικής ερμηνείας, που καταλήγουν μεν να αιχμαλωτίζουν το κοινό αποκτώντας οπαδούς, αλλά δεν απέχουν πολύ από τα γνωστά μοντέλα παραδοσιακού τραγουδιού, αφού τα μοντέλα αυτά είναι ακόμα σε ισχύ και έχουν πιθανότητες να διατηρηθούν για κάποιο διάστημα χωρίς βασικές αλλαγές.

Το πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Α. Συνεδριακή ημερίδα με θέμα:

"Εκπαιδευτικές αντιλήψεις για την παραδοσιακή μουσική" και εισηγητές.

ΑΛΒΑΝΙΑ:

Fatmir Hysi (δ/ντής του τμήματος μουσικολογίας και σύνθεσης της Ακαδημίας Καλών Τεχνών των Τιράνων).

Thoma Gaqi (συνθέτης - δ/ντής του μουσικού λυκείου της Κορυτσάς).

Flamur Shehu (συνθέτης - υπ/ντής του μουσικού λυκείου των Τιράνων).

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:

Milcho Vasilev (δ/ντής του τμήματος παράδοσης της μουσικής ακαδημίας της Φιλιππούπολης).

Teselina Todorova (εκπρόσωπος της μουσικής σχλής νέων του Shiroco Leco).

ΕΛΛΑΔΑ:

Μάριος Μαυροειδής (μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής για την ίδρυση των μουσικών γυμνασίων στο υπ. Παιδείας).

Αντώνης Ζαγκλακούτης (υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος του μεγάρου μουσικης).

Γιώργος Θεμέλης (δ/ντής του τμήματος μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου Θεσ/νίκης).

Μιχάλης Γρηγορίου (συνθέτης - καλλιτεχνικός δ/ντής του "Πρότυπου μουσικού κέντρου" Πειραιά).

ΡΟΥΜΑΝΙΑ:

Florian Pittis (συνθέτης και ηθοποιός - μέλος του θεάτρου "Βθλανδρα").

ΣΕΡΒΙΑ:

Nada Lenasi (υπεύθυνη στο υπουργείο πολιτισμού για τα μουσικά λύκεια).

Sanja Stancovic (από το μουσικολογικό ινστιτούτο της Ακαδημίας Επιστημών της Σερβίας).

ΤΟΥΡΚΙΑ:

Yalcin Tura (δ/ντής του παραδοσιακού τομέα του κενσερβατουάρ της Κων/πολης).

Ihsan Ozgen (υπεύθυνος για την πολίτικη λύρα στο κενσερβατουάρ της Πόλης).

Το καλλιτεχνικό μέρος είναι σήμερα αφιερωμένο στη Βουλγαρία. Θα πάρουν μέρος η διεθνούς φήμης Βουλγάρα τραγουδίστρια Yanka Rupkina (γνωστή από τη συνεργασία της με την Kate Bush), η 28μελής χορωδία "Anaelite" (βραβευμένη με δύο Grammy), η 6μελής ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων Balkana και το κουαρτέτο Ivo Papazov.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την Ξανθίππη Καραθανάση και το συγκρότημά της σε Μακεδονίτικα και Θρακιώτικα τραγούδια.


[Πρωτοσέλιδο Ημέρας] - [Αρχείο προηγούμενων φύλλων] - [Καλλιτεχνικά]