OTA Logo Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Y.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Ο.Τ.Α. ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις
στην Πλατεία Αριστοτέλους για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
"Το περιβάλλον μας ενώνει"

Με ένα ευρύτατο πρόγραμμα εκδηλώσεων το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της 5ης Ιουνίου - Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες του Νομού Θεσσαλονίκης καθώς και φορείς της πόλης που συμμετείχαν σε καλαίσθητα εκθετήρια που στήθηκαν στην Πλατεία Αριστοτέλους όπου διένειμαν ενημερωτικό υλικό προβάλλοντας το έργο τους.

Στους επισκέπτες και συμμετέχοντες ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. διένειμε μπλουζάκια, καπέλα και κονκάρδες με το οικολογικά μηνύματα για την Ανακύκλωση και το Περιβάλλον, ενώ οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν απ' όλη τη Θεσσαλονίκη έκαναν πικετοφορία σε δρόμους της πόλης για μια όμορφη και καθαρή Θεσσαλονίκη, με περισσότερο πράσινο, χώρους αναψυχής και αθλοπαιδιών και καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας.

"Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μόνο η αρχή για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον για την προστασία και τη διατήρησή του στις επόμενες γενιές είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι" τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης κατά την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων.

Είναι γνωστοί οι σύγχρονοι εφιάλτες της εποχήςμας όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος, οι όξινες βροχές, η καταστροφή των δασών, η πυρηνική απειλή από το Κοζλοντούϊ, οι πυρηνικές δοκιμές στην Ινδία και το Πακιστάν. Η Θεσσαλονίκη ένα χρόνο σχεδόν μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε το δάσος του Σέϊχ - Σου - πνεύμονα ζωής για την πόλη.

Πέρυσι η Θεσσαλονίκη ένιωσε την απειλή, με τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το δάσος του Σέϊχ - Σου. Ο μοναδικός "πνεύμονας" πρασίνου της Θεσσαλονίκης, σε ένα σημαντικό του μέρος, έπαψε να δίνει οξυγόνο στους πολίτες.

"Ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Οποια όμως και αν είναι τα μέτρα που μπορεί να προτείνει κάποιος, εκείνο που παίζει και τον καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία είναι η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και η συμμετοχή όλων μας. Η κούρσα της ανάπτυξης προκάλεσε ανεπανόρθωτες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον. Η αγωνία για το μέλλον του πλανήτη μας μεγαλώνει και η αντιμετώπιση των σοβαρών οικολογικών προβλημάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη", επισημαίνει ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Εξι χρόνια από τη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Πολιτειών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στη Βραζιλία και 26 χρόνια ύστερα από την 1η Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον το 1972 στη Στοκχόλμη η παγκόσμια κοινότητα αγωνιά.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων στις φετινές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έθεσε ως προτεραιότητα δύο θεματικές ενότητες:

  • n τα ελληνικά παράκτια και υποθαλάσσια οικοσυστήματα με αφορμή την ανακήρυξη του 1998 από τον ΟΗΕ σαν παγκόσμιο έτος των ωκεανών

  • n τον εθνικός σχεδιασμός και τα εναλλακτικά προγράμματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων

Ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης, ως γνήσιος φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτήσει στα 25 χρόνια λειτουργίας του συνεχίζει με αίσθημα ευθύνης τη μεγάλη του προσπάθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος που καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης παρεμβαίνει αποφασιστικά στην πορεία αυτή μέσα από τα προγράμματά του. Την τελευταία δεκαετία εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Μετά την ανακύκλωση του χαρτιού, του αλουμινίου και του πλαστικού το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε ένα καθημερινής χρήσης υλικό : το γυαλί.

Στόχος μας είναι να φθάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει και τα νοσοκομειακά και τα βιομηχανικά προβλήματα. Με την ανακύκλωση συμβάλλουμε αποφασιστικά στην επιστροφή των πρώτων υλών στην παραγωγική διαδικασία, γεγονός που ωφελεί την εθνική οικονομία και προστατεύει το περιβάλλον.

Η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία της ανακύκλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος.Ολοι μαζί μπορούμε να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.Αυτός είναι και ο στόχος που έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς και είναι γνωστός με τον όρο "αειφόρος" ή βιώσιμη ανάπτυξη".

"Αγαπώ τη ζωή . Φροντίζω το περιβάλλον" ήταν το κεντρικό μήνυμα του τριήμερου προγράμματος εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που ολοκληρώθηκαν στις 6 Ιουνίου με μεγάλη επιτυχία.

Σειρά εκδηλώσεων έγιναν στην πόλη με σκοπό την ενημέρωση, τον προβληματισμό, αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών στη μεγάλη υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών κέντρων των Δήμων Αμπελοκήπων, Ιωνίας, Καλαμαριάς και Συκεών χόρεψαν με ζωντανή μουσική από τα "Χάλκινα της Γουμένισσας" στην πλατεία Αριστοτέλους , ενώ το βράδυ στην αίθουσα κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ταινία "Η Αρκούδα" του Ζαν Ζακ Αννώ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την Παρασκευή 5η Ιουνίου - παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - στο χώρο της πλατείας Αριστοτέλους, λειτούργησαν ειδικά διαμορφωμένα εκθετήρια φορέων της πόλης που παρουσιάσαν το έργο τους προς το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Το πρωί και ενώ υπήρχε ζωντανή σύνδεση με ενημερωτικές εκπομπές τηλεοπτικών καναλιών πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας, σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης ντυμένα με μπλουζάκια και καπέλα του Συνδέσμου συμμετείχαν σε χάπενιγκ που διοργανώθηκαν από τον Σύνδεσμο όπως Ζωγραφική και αναγραφή μηνυμάτων για το Περιβάλλον σε στρατσόχαρτο, στο πλακόστρωτο της Πλατείας Αριστοτέλους και σε ειδικούς πίνακες.

Μέλη της εικαστικής και θεατρικής ομάδας "Πούπουλο" μέσα από παράσταση παντομίμας έδιναν περιβαλλοντικά μηνύματα στα παιδιά και το κοινό που παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις. Χάπενιγκ έγιναν και από τους ίδιους τους φορείς που συμμετείχαν δίπλα στα εκθετήριά τους. Ο ιστιοπλοϊκός όμιλος καταμαράν "Τορωναίος" επίσης πραγματοποίησε επίδειξη με σκάφη στην παλιά παραλία, από το λιμάνι μέχρι το Λευκό Πύργο. Η ημέρα έκλεισε με την ανοιχτή συναυλία για το κοινό με τον Πέτρο Γαϊτάνο.

Το βράδυ του Σαββάτου στην παραλία και στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Καλαμαριάς παρουσίασε τη θεατρική παράσταση της Βεατρίκης Καντζολα - Σαμπατάκου : "Τρελλή περιπέτεια στο παραμυθένιο δάσος", ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο για παιδιά, πλημμυρισμένο με αισιοδοξία και αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον.

Εισαγωγή & Ιστορικά Στοιχεία | Υγειονομική Ταφή Απορριμμάτων | Ανακύκλωση | Ανακύκλωση στα Σχολεία
Ερευνα & Επιμόρφωση | Επικοινωνία & Προβολή | Κοινωνικές Εκδηλώσεις | Προγραμματισμός Νέων Εργων
Ατζέντα 21 | Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος | Αγγλικές Σελίδες | Home Page | e-mail


[imagine]