OTA Logo Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης

"Ατζέντα 21"

Agenda 21

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΤΟΠΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 21
Κοινωνική Συμφωνία για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη"
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Ο.Τ.Α. ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Πρόταση για τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα προχωρήσει στην εκπόνηση μιας Τοπικής Ατζέντας 21 για τον Νομό Θεσσαλονίκης, έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. με την υποστήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ με θέμα "Τοπική Ατζέντα 21 - Κοινωνική Συμφωνία για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη" παρουσία εκπροσώπων πολλών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πραγόντων της Ευρωπαικής Ενωσης μεταξύ των οποίων ο Διευθυντής του Ταμείου Συνοχής Ζαν Φρανσουά Βερστρίνγκ και ο εκπρόσωπος της UNESCO Νικόλαος Νινολάκης.
Berstring
Ο κ. Ζαν Φρανσουά Βερστρίνγκ
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκε διεξοδικά η έννοια της αειφορίας καθώς και η εφαρμογή της σε τοπικό επίπεδο, ενώ από την ομιλία του διευθυντή του Ταμείου Συνοχής φάνηκε ότι στο άμεσο μέλλον οι προτεραιότητες της Ευρωπαικής Ενωσης επικεντρώνονται στη Διαχείριση Στερεών Αστικών Αποβλήτων. Οπως είπε ο κ. Βερστρίνγκ, μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο βάρος των χρηματοδοτήσεων είχε κατευθυνθεί στον τομέα της διαχείρισης των υδατικών πόρων και των υγρών αστικών λυμάτων.

Μετά την επιτυχία των προγραμμάτων αυτών η Ευρωπαική Ενωση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων για την οποία στο άμεσο μέλλον διαθέτει 21 εκατομμύρια ECU των οποίων το 18% περίπου διακιούται η χώρα μας η Ελλάδα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Βεστρίνγκ στο γεγονός ότι η νέα τεχνολογία στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι άγνωστη στους πολίτες των χωρών της Ε.Ε. και για το λόγο αυτό αντιμετωπίζεται συχνά με επιφύλαξη, ενώ προχώρησε σε μια περιληπτική παρουσίαση των διαφόρων μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων με ταυτόχρονη ενεργειακή τους αξιοποίηση που βρίσκουν πιλοτική εφαρμογή σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο κ. Βερστρίνγκ τόνισε ότι ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος από την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας καθώς μετά το 1995 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός απορρόφησης Κοινοτικών Κονδυλίων από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαικής Ενωσης.

Συνεχάρη τον Σύνδεσμο Ο.Τ.Α για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου και τόνισε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα μη αειφόρου ανάπτυξης στην Ελλάδα όπως για πάράδειγμα η διαχείριση της λίμνης Κορώνεια στα Βόρεια του Νομού Θεσ/νίκης θεωρώντας ότι τα συμπεράσματα της σημερινής ημερίδας για την αειφορία θα θέσουν τις βάσεις για μια πιο συνετή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Berstring
Ο κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης
κατά τη διάρκεια της ομιλίας του
Στο σοβαρό θέμα της διαχείρισης των Αστικών Απορριμάτων αναφέρθηκε διεξοδικά και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος περιέγραψε εν συντομία τις σημαντικές προόδους που έχει επιτελέσει τα τελευταία τρία χρόνια στον τομέα αυτό στη Θεσσαλονίκη με τη διαχείριση του Χ.Υ.Τ.Α. Θεσσαλονίκης και τα Προγράμματα Ανακύκλωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Χ.Υ.Τ.Α. Θεσσαλονίκης είναι ένας Ευρωπαικών Προδιαγραφών Χώρος Υγειονομικής Ταφής αστικών αποβλήτων ενώ ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. προωθεί από το 1988 πρωτοποριακά προγράμματα Ανακύκλωσης Χρησίμων Υλικών όπως Χαρτί, Αλουμίνιο, Πλαστικό και Γυαλί.

Η σπουδαιότητα των προγραμμάτων αυτών φαίνεται από το γεγονός ότι έχουν ήδη ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις τουτ Ταμείου Συνοχής της Ευρωοπαικής Επιτροπής. Η ίδια χρηματοδότηση περιλαμβάνει επίσης και τις Αναπλάσεις των παλαιών χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων Θέρμης (Πανοράματος) και Δερβενίου καθώς και την ανάπλαση του Χ.Υ.Τ.Α Θεσσαλονίκης. Επίσης την Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από το Βιοέριο που λειτουργεί ήδη στον Χ.Υ.Τ.Α. Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων όμως είναι ένα μόνο τμήμα της περιβαλλοντικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει ένας σύγχρονος Δήμος αν θέλει να πετύχει μια αειφόρο ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται στην Ευημερία των Αριθμών αλλά κύρια στην Ευημερία των Ανθρώπων και την προστασία των φυσικών πόρων" κατέληξε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Agenda 21
Ενα στιγμιότυπο από την Agenda 21

Την ημερίδα χαιρέτησε εκ μέρους του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο σύμβουλός του Κώστας Δοντάς που μίλησε για τον Εθνικό Σχεδιασμό για τα Απορρίμματα και τον στόχο που και το ΥΠΕΧΩΔΕ υιοθετεί αυτόν της Αειφορίας και της διαρκούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην ημερίδα χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του Νομάρχη Θεσσαλονίκης ο Αντιονομάρχης Λευτέρης Τζιόλας, εκ μέρους του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης ο σύμβουλος του Νίκος Παπαδάκης, εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ ο Α' Αντιπρόεδρός της Θρασύβουλος Λαζαρίδης (Δήμαρχος Καλαμαριάς), εκ μέρους του Προέδρου της ΤΕΔΚ ο Γεώργιος Κουγιάμης, ο Πρόεδρος του Εναιίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής Αθανάσιος Καρούντζος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Γεώργιος Κύρου, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης Νίκος Τσαρουχάς, εκ μέρους του Πρύτανη του ΑΠΘ ο Καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος, εκ μέρους του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ο Καθηγητής Φωκίων Βοσνιάκος, εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο Μανώλης Φάμελος, ενώ παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης και της ΝΔ Γιώργος Ορφανός.Την εκδήλωση χαιρέτησαν με μηνύματά τους ο επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ενωση Χρήστος Παπουτσής, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, Αν. Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου, Δημόσιας Τάξης Γεώργιος Ρωμαίος, Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, ο Βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής και ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του περιβάλλοντος Μιχάλης Σκούλλος.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν επίσης εισηγήσεις του εθνικού συντονιστή της Lpcal Agenda κ. Μπούρκα, της Καθηγήτριας στο ΑΠΘ κας Πυροβέτση, του εκρποσώπου του Δήμου Tyreso της Σουηδίας κ. Ερικσον, του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ανακύκλσωςη Κύπρου κ. Μηνά και του εκπροσώπου του περιβαλλοντικού προγράμματος του Συνδέσμου ΟΤΑ Idelux του Βελγίου κ. Γκρελά. Στο τέλος δόθηκε χρόνος για παρεμβάσεις από τους φορείς και τις Διευθύσνεις της Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης.

Εισαγωγή & Ιστορικά Στοιχεία | Υγειονομική Ταφή Απορριμμάτων | Ανακύκλωση | Ανακύκλωση στα Σχολεία
Ερευνα & Επιμόρφωση | Επικοινωνία & Προβολή | Κοινωνικές Εκδηλώσεις | Προγραμματισμός Νέων Εργων
Ατζέντα 21 | Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος | Αγγλικές Σελίδες | Home Page | e-mail


[imagine]